ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος παχέος εντέρου: Προστατευτική η δράση της βιταμίνης D

Τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό συνδέονται με το μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο και μια νέα έρευνα δείχνει το γιατί.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Προστατευτική η δράση της βιταμίνης D

Ο ανθρώπινος οργανισμός συνθέτει τη βιταμίνη D όταν οι ακτίνες του ήλιου έρχονται σε επαφή με το δέρμα, όμως μπορούμε να πάρουμε το πολύτιμο θρεπτικό συστατικό και από τροφές όπως ο σολομός και τα αυγά.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Gut, ένας κακοήθης όγκος δεν περιέχει μόνο καρκινικά κύτταρα αλλά και άλλους τύπους κυττάρων, μερικά από τα οποία επηρεάζουν τους μηχανισμούς εξάπλωσης του καρκίνου.

Μεταξύ των κυττάρων αυτών βρίσκεται και μια ομάδα ανοσοκυττάρων, τα Τ λεμφοκύτταρα, τα οποία επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα και αναστέλλουν την ανάπτυξή τους. Η αυξημένη παραγωγή Τ λεμφοκυττάρων συνδέεται με την καλύτερη πρόγνωση για την πορεία της υγείας του ασθενούς.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 318 ασθενείς με ορθοκολικό καρκίνο και 624 υγιή άτομα. Οι ερευνητές είχαν μετρήσει τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό των συμμετεχόντων πριν την εκδήλωση του καρκίνου.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της βιταμίνης, τόσο μικρότερος ήταν και ο κίνδυνος να εκδηλωθεί καρκίνος του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βιταμίνη D αλληλεπιδρά ευεργετικά με το ανοσοποιητικό ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη κακοήθειας.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που υποδεικνύει την προστατευτική αυτή δράση της βιταμίνης D απέναντι στη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου στον άνθρωπο.

Διαβάστε επίσης:

Τα σημάδια που δείχνουν έλλειψη βιταμίνης D
Οι καλύτερες πηγές για την πιο πολύτιμη βιταμίνη D
Ένοχη και για καρκίνο η έλλειψη βιταμίνης D
Καρκίνος παχέος εντέρου: Παράγοντες κινδύνου & προειδοποιητικές ενδείξεις