ΥΓΕΙΑ

HPV: Μελέτη δείχνει την ανωτερότητα της εξέτασης cobas της Roche

Τη δυνατότητα πρωταρχικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τον HPV σε γυναίκες ηλικίας 25 ετών και άνω με την εξέταση cobas® HPV της Roche, υποστηρίζουν τα νέα δεδομένα.

HPV: Μελέτη δείχνει την ανωτερότητα της εξέτασης cobas της Roche

Ειδικότερα, η Roche ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα τελικά δεδομένα από την τριετούς διάρκειας μελέτη ATHENA, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Gynecologic Oncology, ενισχύουν τη νέα προσωρινή οδηγία που έχει εκδώσει η Αμερικανική Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας (Society for Gynecologic Oncology, SGO) και η Αμερικανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου (American Society for Colposcopy and Cervical Pathology, ASCCP), με στόχο να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας να προσδιορίσουν τους καλύτερους τρόπους ενσωμάτωσης του πρωταρχικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τον HPV (primary screening) στα πρωτόκολλα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η νεοεκδοθείσα οδηγία που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα στο Gynecologic Oncology και στο Journal of Lower Tract Genital Disease and Obstetrics and Gynecology, υποστηρίζει τη χρήση πρωταρχικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τον HPV μέσω εγκεκριμένης από τον FDA εξέτασης σε γυναίκες ηλικίας 25 ετών και άνω, ως αποτελεσματική εναλλακτική επιλογή έναντι των υφιστάμενων συστάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου με χρήση της κυτταρολογικής εξέτασης Παπανικολάου μόνο ή με χρήση της εξέτασης Παπανικολάου σε συνδυασμό με την εξέταση HPV.

Τα τελικά στοιχεία από τη μελέτη ATHENA βοήθησαν στη διαμόρφωση της ενδιάμεσης οδηγίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πρωταρχικός προσυμπτωματικός έλεγχος για τον HPV με τη χρήση της εξέτασης cobas® HPV της Roche ανιχνεύει σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό τραχηλικής νόσου απ' ό,τι η εξέταση Παπανικολάου μόνο. Οι γυναίκες με αρνητικό αποτέλεσμα στην εξέταση cobas® HPV είχαν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν προκαρκινικές βλάβες του τραχήλου της μήτρας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια απ' ό,τι οι γυναίκες με αρνητικό αποτέλεσμα στην εξέταση Παπανικολάου.

Ο Alan Wright, MD, MPH, ιατρικός διευθυντής της Roche Diagnostics Corporation, δήλωσε ότι «Η προσωρινή οδηγία σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον κλάδο υγείας της γυναίκας, ιδίως για τις νεαρές γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, ομάδα στην οποία οι κλινικοί ιατροί βασίζονταν κατά κανόνα μόνο στην εξέταση Παπανικολάου για να εντοπίσουν τυχόν καρκίνο του τραχήλου. Τα νέα τελικά στοιχεία από τη μελέτη ATHENA υποστηρίζουν τις συστάσεις της προσωρινής οδηγίας που προτείνουν την εξέταση HPV ως αποδεκτή εναλλακτική επιλογή για χρήση ως εξέταση πρώτης γραμμής, επειδή δείχνουν ότι η εξέταση cobas® HPV έχει καλύτερη αρνητική προβλεπτική αξία από την εξέταση Παπανικολάου και βελτιώνει την ευαισθησία στην ανίχνευση προκαρκινικών βλαβών, ιδίως σε γυναίκες ηλικίας 25 έως 29 ετών. Τα στοιχεία αυτά υπόσχονται να βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη αξιολόγηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με άλλες επαγγελματικές εταιρείες στην ανάπτυξη επίσημων κατευθυντήριων οδηγιών για τη χρήση της εξέτασης αυτής ως εργαλείο πρωταρχικού προσυμπτωματικού ελέγχου».

Πληροφορίες για τον ιό θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV) και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Η εμμένουσα λοίμωξη από τον ιό θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV) αποτελεί την κυριότερη αιτία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς ο HPV ενοχοποιείται σε περισσότερες από το 99% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου σε όλον τον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι κάθε χρόνο υπάρχουν 500.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ περίπου 275 χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως και 30.000 γυναίκες στην Ευρώπη πεθαίνουν κάθε χρόνο από την νόσο αυτή.

Στην Ευρώπη δηλαδή πεθαίνει μια γυναίκα κάθε 18 λεπτά από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ειδικότερα, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 60.000 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Ευρώπη και περίπου 600 στην Ελλάδα, ενώ υπολογίζεται επίσης ότι ετησίως 250 Ελληνίδες χάνουν τη μάχη με το θάνατο εξαιτίας αυτής της νόσου.

Διαβάστε ακόμη:

Παπ-τεστ και προφυλακτικό: Ασπίδες στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Ο συνδυασμός τεστ HPV και τεστ Παπ η καλύτερη επιλογή