ΥΓΕΙΑ

Βλαισοποδία: Τι είναι και πόσο πρέπει να σας ανησυχεί

Τα παιδιά, στο πλαίσιο της φυσιολογικής τους ανάπτυξης, παρουσιάζουν αλλαγές στα πόδια τους ανάλογα με την ηλικία τους.

Βλαισοποδία: Τι είναι και πόσο πρέπει να σας ανησυχεί

Όταν για παράδειγμα η καμάρα του πέλματος πέφτει χαμηλότερα, δημιουργείται πλατυποδία. Συχνά η πλατυποδία συνοδεύεται και από μόνιμη κάτω στροφή του πέλματος, όπου το έσω σφυρό πέφτει χαμηλότερα από όσο πρέπει, μια κατάσταση που λέγεται βλαισοποδία.

Στην περίπτωση λοιπόν των ενωμένων γονάτων (βλαισοποδία), τα πόδια στρέφονται προς τα μέσα κατά τρόπο τέτοιο, ώστε τα γόνατα να βρίσκονται σε επαφή και τα πέλματα να μένουν ανοικτά.

Στην περίπτωση των στραβών ποδιών (ραιβοποδία, το στάδιο που προηγείται της βλαισοποδίας), τα γόνατα παραμένουν σε απόσταση όταν το παιδί στέκεται όρθιο με ενωμένους τους αστραγάλους, δηλαδή τα πόδια κάνουν καμπύλη προς τα έξω.

Στην περίπτωση ραιβοποδίας αφού τα πέλματα δεν ακουμπούν ισομερώς στο πάτωμα, εξασθενουν οι σύνδεσμοι του έξω σφυρού και τα πέλματα γίνονται επιρρεπή σε διάστρεμμα, ιδίως του έξω σφυρού. Τα πόδια δεν αντέχουν στην ορθοστασία και τη βάδιση, κουράζονται γρήγορα και είναι ασταθή, επειδή οι καμάρες δε σηκώνουν και δε μεταφέρουν άνετα το βάρος του σώματος.

Η ραιβοποδία είναι κατά κανόνα συγγενής πάθηση και σπάνια επίκτητη (παραλυτική, σπαστική, μετατραυματική). Επίσης η ανωμαλία χαρακτηρίζεται από μειωμένη ισχύ των δύο περονιαίων μυών και του τρικέφαλου της γαστροκνημίας.

Ένας τρόπος για να ανταπεξέρθει το σώμα στις συνεχείς τάσεις που προξενούνται από τις παραπάνω ανισορροπίες, είναι να δημιουργήσει πρόσθετο οστικό ιστό ή να αλλάξει μόνιμα τη θέση των οστών. Τέτοιες αλλοιώσεις είναι οι άκανθες, που συνήθως εμφανίζονται στις φτέρνες ή στα μετατάρσια, η πτώση μεταταρσίων, η παραμόρφωση, ακόμα και η αγκύλωση των δακτύλων των ποδιών και οι κάλοι.

Τότε η βάδιση, η ορθοστασία και η άσκηση γίνονται ακόμα πιο ανισόρροπες, ασταθείς, δύσκολες και οδυνηρές, οπότε αυξάνεται ο κίνδυνος πτώσης και ατυχήματος.

Τα στραβά πόδια διορθώνονται συνήθως από μόνα τους στην ηλικία των 3 ή 4 ετών περίπου.

Μετά τα 3χρόνια τα γόνατα αρχίζουν να πλησιάζουν σιγά-σιγά το ένα με το άλλο, καθώς η ραιβοποδία σταδιακά διορθώνεται και στα περισσότερα νήπια ηλικίας 4-5 χρόνων αρχίζει να εκδηλώνεται κάποιου βαθμού βλαισοποδία δηλαδή όταν το παιδί στέκεται όρθιο με τα γόνατα κολλημένα οι αστράγαλοί του να μην εφάπτονται.

Σταδιακά τα επόμενα χρόνια γόνατα και αστράγαλοι ευθυγραμμίζονται έτσι ώστε μέχρι την εφηβεία τα πόδια του παιδιού μας να έχουν φυσιολογική εμφάνιση χωρίς καμία απολύτως θεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι ο πρηνισμός και πώς διαλέγουμε αθλητικά παπούτσια

Άκανθα πτέρνας: Τι είναι και πώς θα την ξεπεράσετε