ΥΓΕΙΑ

Βλέννα με αίμα στα κόπρανα: Με ποιες παθήσεις συνδέεται

Η βλέννα στα κόπρανα είναι η παχύρευστη ουσία που αποβάλλεται από τον πεπτικό σωλήνα.

Βλέννα με αίμα στα κόπρανα: Με ποιες παθήσεις συνδέεται

Η παραγωγή βλέννας είναι μια φυσιολογική διαδικασία που διευκολύνει την αποβολή των περιττωμάτων. Όταν όμως παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και συνοδεύεται από διάρροια, δυσκοιλιότητα, πόνο ή αίμα μπορεί να δηλώνει μια εντερική νόσο, όπως μόλυνση ή φλεγμονή.

Η εκροή βλέννας από τον πρωκτό είναι ένα σύμπτωμα που συχνά οδηγεί τον πάσχοντα στον ιατρό.

bigstock 212965372

Η βλέννα μπορεί ή όχι να συνοδεύεται από κάψιμο, κνησμό ή πόνο. Κατά την εξέταση της περιοχής μπορεί να εντοπιστεί εξάνθημα, ερυθρότητα, πρήξιμο.

Τα νοσήματα που προκαλούν εκροή βλέννας είναι πολλά. Μπορεί να είναι αφροδίσια, κοινά μικρόβια και λοιμογόνα, συρίγγια ή αποστήματα, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα), καρκινώματα, αιμορροΐδες, σύνδρομα δυσανεξίας σε τρόφιμα (δυσανεξία στη λακτόζη ή τη γλουτένη), καθώς και δερματικά νοσήματα.

Αυξημένες ποσότητες βλέννας στα κόπρανα μπορεί επίσης να συνδέονται με καρκίνους του παχέος εντέρου ή του ορθού.

Αν η βλέννα στα κόπρανα είναι επίμονη, ειδικά αν συνοδεύεται από άλλες αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου ή πυρετό, αν επιδεινωθεί ή σας προκαλεί ανησυχία, αναζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα. Για να εντοπιστεί η ακριβής αιτία των συμπτωμάτων ο γιατρός θα συστήσει εξετάσεις όπως η αιματολογική ανάλυση, η καλλιέργεια κοπράνων, η ανάλυση ούρων, η κολονοσκόπηση, η ακτινογραφία ή η μαγνητική/αξονική τομογραφία.

Διαβάστε επίσης:

Πότε τα κόπρανα δείχνουν καρκίνο (γράφημα)

Καρκίνος εντέρου: Τα σημάδια που ξεφεύγουν από τους γιατρούς και κοστίζουν ζωές

Αίμα στα κόπρανα: Οι 8 πιθανές αιτίες

Δυσκοιλιότητα: Αλήθειες και μύθοι που θα σας σώσουν