ΥΓΕΙΑ

Πνευμονική εμβολή: Ποια είναι τα πιθανά αίτια

Πνευμονική εμβολή ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία φράζει μια αρτηρία του πνεύμονα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η πνευμονική εμβολή είναι αποτέλεσμα θρόμβου που μεταφέρεται στους πνεύμονες από τα πόδια.

Πνευμονική εμβολή: Ποια είναι τα πιθανά αίτια

Επειδή η πνευμονική εμβολή συνοδεύεται σχεδόν πάντα από εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, αρκετοί γιατροί περιγράφουν μαζί τις δύο παθήσεις με τον όρο φλεβική θρομβοεμβολή.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση πνευμονικής εμβολής είναι η ακινησία, ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια και ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος.

Η πνευμονική εμβολή αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή, όμως η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η πνευμονική εμβολή εκδηλώνεται όταν μια μάζα, συνήθως ένα αιματόπηγμα (θρόμβος), μπλοκάρει κάποια αρτηρία του πνεύμονα. Ο θρόμβος προέρχεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων από τις εν τω βάθει φλέβες των ποδιών, δεν αποκλείεται όμως να έχει μεταναστεύσει στους πνεύμονες από άλλο μέρος του σώματος.

Σε μερικές περιπτώσεις, η απόφραξη μπορεί να οφείλεται σε άλλες ουσίες που συσσωρεύονται στα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων:

- λίπη από το μυελό ενός σπασμένου οστού

- τμήμα καρκινικού όγκου

- φυσαλίδες αέρα

Σπανίως η εμβολή οφείλεται σε έναν μόνο θρόμβο. Όταν φράζουν οι αρτηρίες των πνευμόνων, οι ιστοί δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες αίματος κι έτσι οι πνεύμονες δυσκολεύονται να παροχετεύσουν αίμα στο υπόλοιπο σώμα.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που θα σώσουν τα πνευμόνια σας!
Υγρό στον πνεύμονα: Από τι προκαλείται και ποια είναι τα συμπτώματα