ΥΓΕΙΑ

Τραχηλίτιδα: Συμπτώματα κι αντιμετώπιση

Πάνω από τις μισές γυναίκες θα εμφανίσουν κάποια στιγμή τραχηλίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας, στο κατώτερο τμήμα της μήτρας μέσα στον κόλπο.

Τραχηλίτιδα: Συμπτώματα κι αντιμετώπιση

Η τραχηλίτιδα σχετίζεται τις περισσότερες φορές με σεξουαλικά μεταδιδόμενα μικρόβια, αλλά και άλλου τύπου μολύνσεις, ερεθισμούς ή αλλεργίες.

Συμπτώματα

-Κολπικές εκκρίσεις

-Φαγούρα

-Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής

-Αίσθηση βάρους στην πύελο

Αν εξελιχθεί σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, στα συμπτώματα προστίθεται πυρετός, έντονος πόνος χαμηλά στην κοιλιά και πυώδεις εκκρίσεις από τον κόλπο.

Αίτια της τραχηλίτιδας

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια, οι τριχομονάδες αλλά και ιογενείς φλεγμονές όπως ο έρπης και ο ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV), αποτελούν συχνά αιτίες τραχηλίτιδας. Ενδέχεται επίσης να οφείλεται σε βακτηριδιακές μολύνσεις από εξάπλωση των βακτηρίων που συνήθως βρίσκονται στην πρωκτογεννητική περιοχή, στα πλαίσια μιας βακτηριδιακής κολπίτιδας. Τραχηλίτιδα ενδέχεται επίσης να προκαλέσει κάποιος ερεθισμός ή αλλεργία. Μια χρόνια τραχηλίτιδα μπορεί να προκαλείται από ερεθισμούς που οφείλονται σε κάποιο κολπικό ένθεμα, όπως το διάφραγμα, ή το ένθεμα υποστήριξης της μήτρας (πεσσός), αλλά και σε χημικά προϊόντα και συστατικά σπερματοκτόνων ή λιπαντικών ουσιών. Το λατέξ είναι συχνή αιτία χρόνιας τραχηλίτιδας που οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση.

Πώς θα προφυλαχθείτε

-Αποφεύγετε ουσίες που προκαλούν ερεθισμό ή αλλεργία

-Τηρείτε τις οδηγίες χρήσης κάποιων προϊόντων, όπως το διάφραγμα και το ταμπόν.

-Να κάνετε συχνά προληπτικές εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

-Εμβολιαστείτε κατά του ιού των κονδυλωμάτων (HPV).

-Χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της τραχηλίτιδας εξαρτάται από την αιτία που την προκάλεσε.

Οι βακτηριδιακές λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά, όπως και οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια και οι τριχομονάδες.

Με τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, είναι σημαντικό και ο σύντροφός σας να υποβληθεί ταυτόχρονα σε αγωγή, ώστε να αποφευχθεί νέα μόλυνση.

Τα κονδυλώματα μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό, αλλά αντιμετωπίζονται επίσης με ηλεκτροδιαθερμία και χειρουργική αφαίρεση με χρήση ακτινών λέιζερ.

Διαβάστε επίσης:

Εξάνθημα στα γυναικεία γεννητικά όργανα: Σπυράκι ή ΣΜΝ;

Κονδυλώματα: Μάθετε τα είδη και τους τρόπους αντιμετώπισης