ΥΓΕΙΑ

Αυτοί είναι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την καούρα

Το υπερβολικό σωματικό βάρος και το κάπνισμα είναι δύο από τους πιο βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του στομάχου και προκαλούν καούρα, ή αλλιώς γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα Νορβηγών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Gastroenterology.

Αυτοί είναι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την καούρα

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι το "ενοχλητικό" σύμπτωμα, όπου τα οξέα του στομάχου ρέουν πίσω προς τον οισοφάγο (ανεβαίνουν προς τα επάνω από το στομάχι) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τότε το άτομο θεωρείται ότι πάσχει από καούρες.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρ. Elvind Ness-Jensen, ανέλυσαν στοιχεία 30.000 ανθρώπων σε δύο περιόδους: 1995-1997 και 2006-2009.

Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε συμπτώματα καούρας την πρώτη περίοδο, αλλά μέχρι το δεύτερο μέρος της έρευνας, αποδείχτηκε ότι 510 από αυτούς είχαν σοβαρά προβλήματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ενώ 14.406 δεν ανέφεραν κανένα τέτοιο θέμα. Τα άτομα που είχαν πολύ ήπια ή αραιά προβλήματα καούρας, αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της έρευνας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν τα εξής:

-Η σταθερή αύξηση των συμπτωμάτων καούρας ήταν ανάλογη με την αύξηση στο σωματικό βάρος των συμμετεχόντων, με βάση το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Ένας ΔΜΣ μικρότερος από 25 θεωρείται φυσιολογικός, από 26 έως 29,9 θεωρείται ότι το άτομο είναι υπέρβαρο ή «προ-παχύσαρκο» και από 30 και πάνω θεωρείται ότι το άτομο είναι παχύσαρκο.

-Στην 12ετή μελέτη, ο κίνδυνος εμφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης αυξήθηκε κατά 30% για κάθε μία μονάδα αύξησης του ΔΜΣ, ανεξάρτητα από την αρχική τιμή ΔΜΣ του ατόμου.

-Οι άνθρωποι που ήταν καπνιστές ήταν από 29% έως 37% πιο πιθανό να αναπτύξουν συμπτώματα καούρας από τους μη καπνιστές.

-Και εκείνοι που διέκοψαν το κάπνισμα, αλλά των οποίων ο ΔΜΣ αυξήθηκε περισσότερο από 3,5 μονάδες μετά τη διακοπή αυτή είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα καούρας, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ στην ζωή τους.

Επίσης:

-Οι άντρες ήταν περίπου 20% λιγότερο πιθανό να έχουν συμπτώματα καούρας σε σχέση με τις γυναίκες.

-Τα άτομα με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο ήταν περίπου 30% λιγότερο πιθανό να έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε σχέση με τα άτομα με λιγότερη εκπαίδευση.

-Για όλους τους ανθρώπους ο κίνδυνος να εκδηλώσουν συμπτώματα καούρας αυξάνεται κατά 1% ετησίως όσο γερνάνε.

Ο δρ. Ness-Jensen υποστηρίζει ότι "η παχυσαρκία, ιδίως η κοιλιακή παχυσαρκία, αυξάνει την πίεση στο διάφραγμα και τους μυς που χωρίζουν τον οισοφάγο από το στομάχι, ωθώντας το όξινο περιεχόμενο του στομάχου να πάει προς τον οισοφάγο. Το κάπνισμα χαλαρώνει τους μυς, διευκολύνοντας την παλινδρόμηση, και μειώνει την παραγωγή σάλιου, το οποίο βοηθά να καθαρίσει ο οισοφάγος".

Διαβάστε επίσης:

Πόνος στο στήθος: Πού οφείλεται εκτός από την καρδιά

Καούρα: 4 βήματα για να απαλλαγείτε άμεσα

Καούρα: Ποιο θανάσιμο κίνδυνο κρύβει