ΥΓΕΙΑ

Χαμηλά ερυθρά: Πού οφείλονται και πώς εκδηλώνονται

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι απαραίτητα για την μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς, μέσω του αίματος.

Χαμηλά ερυθρά: Πού οφείλονται και πώς εκδηλώνονται

Παράγονται στο μυελό των οστών, μετά από την επίδραση της ερυθροποιητίνης, ορμόνης που εκκρίνεται στο νεφρό.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι ευκίνητα ώστε να διασχίζουν με επιτυχία τη μικροκυκλοφορία. Η φυσιολογική παραγωγή ερυθροκυττάρων οδηγεί σε ημερήσια αντικατάσταση του 0.8-1% όλων των κυκλοφορούμενων ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια εντοπίζονται συνήθως σε κάποιο τυχαίο check up.

Συμπτώματα

Οι χαμηλές τιμές ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα συνήθως δεν δίνουν συμπτώματα.

Εάν υπάρξουν, αυτά είναι:

-Ωχρότητα
-Ζάλη
-Ατονία
-Εύκολη κόπωση
-Δύσπνοια
-Ταχυκαρδία
-Τάση λιποθυμίας

Η μεταβολή του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων κατά τη διάρκεια της ημέρας και από άτομο σε άτομο δικαιολογείται από κάποιες καταστάσεις (π.χ. κύηση). Γι' αυτό και είναι σημαντική η συγκριτική αξιολόγηση με παλαιότερη εξέταση ή η επανάληψη της εξέτασης.

Οι ασθενείς που βρίσκονται σε παρατεταμένη κατάκλιση, έχουν φυσιολογικά χαμηλότερα ερυθρά σε σχέση με τα άτομα που περπατούν.

Πτώση ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να προκληθεί από αιμορραγικές καταστάσεις, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια νοσήματα που προκαλούν βλάβη στο μυελό των οστών, όπως καρκινώματα, χρόνιες φλεγμονές και λευχαιμίες.

Νοσήματα που προκαλούν αυξημένη καταστροφή ερυθρών λόγω αιμόλυσης όπως κληρονομικές θαλασσαιμίες και δρεπανοκυτταρικά σύνδρομα, οδηγούν σε πτώση του αριθμού τους.

Τα άτομα που τρέφονται αποκλειστικά με τυποποιημένα προϊόντα παρουσιάζουν πολλές φορές ελλείψεις σε πολλά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την αιμοποίηση.

Η εμφάνιση αλλαγών στο χρώμα των κοπράνων είναι στοιχείο που πρέπει πάντα να αναφέρεται από τον ασθενή κατά την ιατρική συνέντευξη, καθώς τα μαύρα κόπρανα συνδέονται με την ύπαρξη αιμορραγίας από τον πεπτικό σωλήνα και είναι κατάσταση που συχνά επιβάλλει επείγουσα νοσηλεία.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα αυξήσετε την καλή χοληστερίνη (HDL)

Πώς θα ρίξετε την πίεση