ΥΓΕΙΑ

«Μίνι» εγκεφαλικό: Μάθετε τα συμπτώματα!

Ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΠΙΕ), που ονομάζεται επίσης "μίνι" εγκεφαλικό επεισόδιο, συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

«Μίνι» εγκεφαλικό: Μάθετε τα συμπτώματα!

Μόνο που, σε αντίθεση με ένα κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο, η απόφραξη του αιμοφόρου αγγείου είναι προσωρινή (παροδική) και κατά κανόνα δεν προκαλεί καταστροφή εγκεφαλικού ιστού.

Τα συμπτώματα της ενός ΠΙΕ διαρκούν πολύ λίγο (συνήθως όχι πάνω από ένα λεπτό), σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για το Εγκεφαλικό. Συνήθως τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει μέχρι τη στιγμή που ο ασθενής φτάνει στο γιατρό ή το αντίστροφο.

Επειδή τα συμπτώματα μπορεί να είναι "φευγαλέα", οι περιγραφές αυτών των περιστατικών είναι υποκειμενικές. Τα συμπτώματα δεν διαρκούν αρκετό χρόνο για να αξιολογηθούν από γιατρό, με αποτέλεσμα ο ασθενής να περιγράφει όσο καλύτερα μπορεί το τι ακριβώς ένιωσε.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα

Τα πιο κοινά συμπτώματα ενός "μίνι" εγκεφαλικού αφορούν κυρίως προβλήματα κινητικής δυσλειτουργίας. Τις περισσότερες φορές, αυτό εκδηλώνεται ως αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος, η οποία ονομάζεται ημιπάρεση.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Εάν κάποιος δικός άνθρωπος βιώνει ένα "μίνι" εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορείτε να παρατηρήσετε μερικά ήπια συμπτώματα, όπως η αδεξιότητα των χεριών ή των δακτύλων. Ή, μπορείτε να παρατηρήσετε πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως μια πλήρη ανικανότητα να περπατήσει, να μετακινήσει τα χέρια του, ή να μετακινήσετε τους μυς του προσώπου του.

Τις περισσότερες φορές, ένα ΠΙΕ οδηγεί σε αδυναμία σε μία μόνο πλευρά του σώματος (συμπεριλαμβανομένης της πλευράς του προσώπου), στο ένα χέρι και στο ένα πόδι. Όμως, η συμπεριφορά του θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο θα καθορίσει ακριβώς το πού θα εκδηλωθεί αυτή η αδυναμία.

Πιο σπάνια ένας ασθενής μπορεί να παραπονεθεί για αδυναμία και στις δύο πλευρές του σώματος. Είναι επίσης δυνατό για έναν ασθενή που περπατάει τη στιγμή που παθαίνει το "μίνι" εγκεφαλικό επεισόδιο να παραπονεθεί για πόνο στα κάτω άκρα, "μουδιασμένο" χέρι και αδυναμία στο πρόσωπο.

Επίσης, είναι δυνατό να εκδηλωθεί πρόβλημα στην ομιλία (μπερδεμένα λόγια, αδυναμία να θυμηθεί λέξεις, πρόβλημα στην κατανόηση λέξεων) για αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που διαρκεί ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται δυσφασία. Στην πραγματικότητα, η δυσφασία μπορεί να είναι το μοναδικό σύμπτωμα ενός "μίνι" εγκεφαλικού επεισοδίου. Η δυσκολία στην ομιλία δείχνει ότι η απόφραξη από τον θρόμβο αίματος, που προκάλεσε το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, συνέβη στο κυρίαρχο ημισφαίριο του εγκεφάλου.

Τέλος, τα ΠΙΕ πολλές φορές συνοδεύονται και από προσωρινή τύφλωση στο ένα μάτι. Σε αυτή την περίπτωση, η όραση του ασθενούς στο ένα μάτι γίνεται ξαφνικά πολύ "θαμπή". Αυτό μπορεί να διαρκέσει για μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά. Τα περισσότερα αντικείμενα φαίνονται να έχουν "γκρι απόχρωση" ή δεν φαίνονται καθαρά. Ένας ασθενής με προσωρινή τύφλωση στο ένα μάτι μπορεί επίσης να νιώσει πολύ άβολα όταν εκτίθεται σε έντονο φως και να μην είναι σε θέση να διακρίνει τις γραπτές λέξεις σε ένα χαρτί.

Διαβάστε επίσης:

Οι καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την καρδιά σας

Eyebox: Το νέο σύστημα διάγνωσης για την εγκεφαλική διάσειση

Έμφραγμα & εγκεφαλικό: Online τεστ δείχνει αν θα το πάθετε και πότε

Εγκεφαλικό: Ποιοι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου – Εξετάσεις πρόληψης