ΥΓΕΙΑ

Δίνουμε νέα πνοή ζωής στην επικοινωνία των ασθενών με αφασία

Με το σύνθημα του Πανευρωπαϊκού Συλλόγου Λογοθεραπευτών «Άνοιξε τις πόρτες στην Επικοινωνία. Πάλεψε για το δικαίωμα να εκφράζεις τον εαυτό σου» ξεκίνησε η ημερίδα με θέμα «Προβλήματα Επικοινωνίας σε ασθενείς με επίκτητες νευρολογικές διαταραχές» στην «Ανάπλαση». 

Δίνουμε νέα πνοή ζωής στην επικοινωνία των ασθενών με αφασία

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Τομέας Λογοθεραπείας του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ, ο Ελληνικός Σύλλογος για την Αφασία και το Ελληνικό Ίδρυμα για τον Εγκέφαλο και τη Σπονδυλική Στήλη, με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας.

Στην κατάμεστη Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, η πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος για τον Εγκέφαλο και τη Σπονδυλική Στήλη Βίκυ Κασκανάκου εστιάζοντας στην ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης του κοινού για τα προβλήματα επικοινωνίας των ασθενών με επίκτητες νευρολογικές διαταραχές, παρουσίασε το πρώτο του είδους του ενημερωτικό βίντεο που ήδη βρίσκεται αναρτημένο στο Διαδίκτυο με τίτλο «Η ζωή μου συνεχίζεται».

Η πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου για την Αφασία Θάλεια Ζολώτα τόνισε ότι η Λογοθεραπευτική Παρέμβαση σε αφασικούς ασθενείς δεν έχει νόημα, αν είναι αποσπασματική και αποκομμένη από την Ομάδα Αποκατάστασης. Επισήμανε επίσης την αποτελεσματικότητα των Ομάδων Αυτοβοήθειας που οργανώνει ο Ελληνικός Σύλλογος για την Αφασία: Οι ασθενείς βγαίνουν από το σπίτι τους, μοιράζονται τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους, και αποκτούν καινούργιους φίλους και καινούργιες δραστηριότητες.

Ο πρόεδρος της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ Χρήστος Γεωργόπουλος αναφέρθηκε στην σημασία της ορθής διάγνωσης των επίκτητων νευρολογικών διαταραχών στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Αναφέρθηκε επίσης στα καταγεγραμμένα εντυπωσιακά αποτελέσματα της διεύρυνσης της Ομάδας Αποκατάστασης στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ από Διεπιστημονική σε ΥπερΤομεακή, με στόχο την παρέμβαση στην ευρύτερη Κοινωνία, ώστε να αρθεί η Αναπηρία που είναι κοινωνική νόσος. Τέλος μίλησε για τις εκπαιδευτικές δυνατότητες που παρέχει η ΑΝΑΠΛΑΣΗ στους τελειόφοιτους Λογοθεραπευτές για περαιτέρω εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των αφασικών διαταραχών.

Στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο τα στελέχη της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ:

Στα αίτια της αφασίας και στα ειδικά συνοδά προβλήματα (δυσκαταποσία, δυσαρθρία, δυσφαγία) αναφέρθηκε η Λογοπεδικός Μυρτώ Περδικογιάννη. Στις ψυχοκινητικές επιπτώσεις της αφασίας μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο εστίασε στην ομιλία της η Κλινική Νευροψυχολόγος Εύη Κουρτίδου, τονίζοντας ότι η νευροψυχολογική παρέμβαση βοηθά στην έκφραση και στη διαχείριση των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς, όχι μόνον των αφασικών ασθενών αλλά και της οικογένειάς τους.

Τους στόχους και την Αποτελεσματικότητα της Λογοθεραπευτικής Παρέμβασης επισήμανε η Λογοπεδικός Κωνσταντίνα Θεοδώρου για την αποκατάσταση της επικοινωνίας των ασθενών με αφασία.

Για τον ρόλο της Κοινωνικής Λειτουργού στη γεφύρωση των προβλημάτων επικοινωνίας των αφασικών ασθενών με το περιβάλλον τους μίλησε η Κοινωνική Λειτουργός Κανέλλα Φωτοπούλου.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η ομιλία του Ανδρέα, ενός ασθενούς με αφασία και μέλους του Ελληνικού Συλλόγου για την Αφασία ο οποίος περιέγραψε με συγκινητικό τρόπο την κοινωνική απομόνωση των αφασικών ασθενών, ορίζοντάς την ως τον μεγαλύτερο εχθρό τους.
Στη συνέχεια και άλλοι ασθενείς με τις οικογένειές τους μοιράστηκαν τα βιώματά τους, ενώ οι διακεκριμένοι Λογοθεραπευτές Έρση Γερμάνη, Χαρά Καραμήτσου και Νίκος Λίτινας απάντησαν σε ερωτήσεις και προβληματισμούς του κοινού.