ΥΓΕΙΑ

Μεταβολικό σύνδρομο: Ποιοι κινδυνεύουν και γιατί

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια κατάσταση υγείας που πολλοί άνθρωποι έχουν, αλλά λίγοι γνωρίζουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται.

Μεταβολικό σύνδρομο: Ποιοι κινδυνεύουν και γιατί

Το μεταβολικό σύνδρομο δεν είναι μια ασθένεια από μόνη της. Είναι μια ομάδα παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης, καθώς και το κοιλιακό λίπος.

Οποιοσδήποτε από αυτούς τους παράγοντες αποτελεί κακό σημάδι για την υγεία σας. Αλλά όταν συνδυάζονται, τότε υπάρχει κίνδυνος για σοβαρά προβλήματα. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου διπλασιάζουν τον κίνδυνο παθήσεων των αιμοφόρων αγγείων και της καρδιάς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο του διαβήτη κατά πέντε φορές.

Τα καλά νέα είναι ότι το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να ελεγχθεί, σε μεγάλο βαθμό με τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Ποιοι κινδυνεύουν με μεταβολικό σύνδρομο

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά, υπάρχουν πέντε παράγοντες κινδύνου που, όταν συνδυάζονται, συνιστούν το μεταβολικό σύνδρομο. Αυτοί οι παράγοντες είναι:

-Μεγάλη περιφέρεια μέσης: Για τους άνδρες το όριο είναι τα 100cm και για τις γυναίκες τα 90cm.

-Χοληστερόλη: Υψηλά τριγλυκερίδια: Το όριο είναι τα 150mg/dL και πάνω, ενώ παράγοντας κινδύνου θεωρείται και το αν το άτομο ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή για την χοληστερίνη

-Χοληστερόλη: Χαμηλή "καλή χοληστερίνη" (HDL): Για τους άνδρες το όριο είναι τα 40mg/dL και κάτω, και για τις γυναίκες είναι τα 50mg/dL και κάτω. Επίσης, παράγοντας κινδύνου θεωρείται και σε αυτή την περίπτωση η φαρμακευτική αγωγή για την χοληστερίνη

-Υπέρταση: Το όριο είναι στα 135/85 mm Hg και πάνω, ενώ παράγοντας κινδύνου είναι και το άν το άτομο ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση

-Ζάχαρο: Το επίπεδο γλυκόζης "νηστείας" είναι στα 100mg/dL ή πιο πάνω.

Για να διαγνωστείτε με μεταβολικό σύνδρομο πρέπει να συντρέχουν ταυτόχρονα τουλάχιστον 3 από τους 5 αυτούς παράγοντες κινδύνου.

Γιατί κινδυνεύετε με μεταβολικό σύνδρομο

Τα αίτια του μεταβολικού συνδρόμου δεν είναι ξεκάθαρα, αφού πρόκειται για μία ομάδα κινδύνων και όχι για μία και μόνο ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκληθεί από πολλά και διαφορετικά αίτια. Τα πιο βασικά είναι:

-Αντίσταση στην ινσουλίνη: Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη -ένα απλό σάκχαρο από το φαγητό που τρώτε- ως ενέργεια. Σε άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη, η ινσουλίνη δεν λειτουργεί τόσο καλά, με αποτέλεσμα το σώμα να συνεχίζει να παράγει περισσότερη για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο επίπεδο της γλυκόζης. Τελικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι στενά συνδεδεμένη με όσους έχουν υπερβολικό βάρος στην περιοχή της κοιλιάς.

-Παχυσαρκία (ιδίως κοιλιακή παχυσαρκία): Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το μεταβολικό σύνδρομο είναι στενά συνδεδεμένο τα τα αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας. Επιπλέον, αν κάποιος έχει πολύ περιττό λίπος στην κοιλιά -σε αντίθεση με άλλα μέρη του σώματος- διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.

-Ανθυγιεινός τρόπος ζωής: Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά σε συνδυασμό με μειωμένη σωματική δραστηριότητα παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου.

-Ορμονική ανισορροπία: Οι ορμόνες μπορεί επίσης να παίζουν σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) -μια κατάσταση που επηρεάζει τη γονιμότητα- σχετίζεται τόσο με ορμονικές διαταραχές όσο και με το μεταβολικό σύνδρομο.

Διαβάστε επίσης:

Υπερπλασία προστάτη: Ποια είναι τα συμπτώματα, πώς αντιμετωπίζεται

Αναψυκτικά διαίτης για επίπεδη κοιλιά; Μάλλον όχι...

Πώς θα αυξήσετε την καλή χοληστερίνη (HDL)

Η καλύτερη δίαιτα για απώλεια βάρους και προστασία από τον διαβήτη είναι...