ΥΓΕΙΑ

«Έξυπνες» εφαρμογές από την Novartis για ασθενείς με προβλήματα όρασης

Τη διάθεση δύο καινοτόμων εφαρμογών για «έξυπνα» τηλέφωνα και tablets με την ονομασία ViaOpta Daily (ελληνική έκδοση) και ViaOpta Simulation, ανακοίνωσε η φαρμακευτική Novartis.

«Έξυπνες» εφαρμογές από την Novartis για ασθενείς με προβλήματα όρασης

Η εταιρεία επίσης, ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων για τα ετήσια βραβεία XOVA (eXcellence in Ophthalmology Vision Award), ένα διεθνές πρόγραμμα που επιβραβεύει μη-κερδοσκοπικά προγράμματα με στόχο τη βελτίωση της οφθαλμολογικής περίθαλψης, κυρίως σε πληθυσμούς που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

H εφαρμογή ViaOpta Daily αποτελεί ένα καινοτόμο βοήθημα για ανθρώπους με περιορισμένη όραση, το οποίο μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητά τους, παρέχοντας 6 βασικές λειτουργίες που συνοδεύονται από φωνητικές οδηγίες: αναγνώριση χρημάτων, αναγνώριση χρωμάτων, χρονόμετρο, επαφές τηλεφωνικού καταλόγου με φωνητική αναγνώριση, μεγεθυντικό φακό και πρόβλεψη καιρού για τρεις ημέρες. Η εφαρμογή ViaOpta Daily αναπτύχθηκε στα ελληνικά και 8 ακόμα γλώσσες.

Η εφαρμογή προσομοίωσης ViaOpta Simulation αποτελεί ένα νέο, ισχυρό, εκπαιδευτικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τους Επαγγελματίες Υγείας να κατανοήσουν πλήρως τις βασικές δυσκολίες, τα προβλήματα και τις ανάγκες των ασθενών με περιορισμένη όραση. Συγκεκριμένα, συμβάλλει στην οπτικοποίηση της εμπειρίας των ασθενών, τη βελτίωση της ενημέρωσης τους σχετικά με τη οφθαλμική τους πάθηση, την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ ασθενών, ιατρών και λοιπών φροντιστών υγείας καθώς και την εκπαίδευση των ασθενών σχετικά με τη σημαντικότητα της συμμόρφωσης. Η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα οπτικοποίησης διαφορετικών οφθαλμικών παθήσεων όπως:

• η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας ξηρού και υγρού τύπου
• το διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας
• η κεντρική και κλαδική απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς
• η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
• η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς
• ο καταρράκτης
• το γλαύκωμα

Με τη χρήση αυτού του εργαλείου, ο Επαγγελματίας Υγείας μπορεί να εξηγήσει στον ασθενή του την εξέλιξη της νόσου με τη βοήθεια μιας μπάρας διαβάθμισης.

Οι δύο εφαρμογές είναι διαθέσιμες δωρεάν μέσω App Store και Google play.

Πιστή στη δέσμευσή της για προώθηση της οφθαλμολογικής περίθαλψης παγκοσμίως, η Novartis για πέμπτη συνεχή χρονιά, ανακοίνωσε την έναρξη υποβολής συμμετοχών στα βραβεία XOVA τα οποία παρέχουν χρηματοδότηση σε καινοτόμα, βιώσιμα, και μη-κερδοσκοπικά προγράμματα με στόχο την κάλυψη των αναγκών πληθυσμών με δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Alcon, εταιρεία του Ομίλου Novartis και από το 2010 έχει προσφέρει 21 δωρεές συνολικού ύψους 650.000 ευρώ σε 16 χώρες. Η υποβολή υποψηφιοτήτων για το 2015 θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου 2015 και είναι ανοιχτή σε οφθαλμίατρους, συμπεριλαμβανομένων των ειδικευόμενων ιατρών, καθώς και σε εξειδικευμένους νοσηλευτές. Οι υποβολές γίνονται μέσω του ιστότοπου http://www.xovaprogram.org/index.html#apply και θα πρέπει να υποστηρίζονται από έναν επίσημο φορέα (π.χ. ακαδημαϊκό ή πανεπιστημιακό φορέα, νοσοκομείο ή κλινική, μη-κερδοσκοπικό οργανισμό).

Περισσότεροι από 285 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν προβλήματα όρασης ή είναι τυφλοί. Πάνω από το 80% αυτών των προβλημάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αντιμετωπιστεί, ή και θεραπευτεί, εάν οι άνθρωποι αυτοί είχαν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη. Τα βραβεία XOVA αποτελούν μέρος της δέσμευσης της Novartis και της Alcon στην προστασία της όρασης και τη βελτίωση της οφθαλμολογικής περίθαλψης σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω της υποστήριξης προγραμμάτων εκπαίδευσης, προσυμπτωματικού ελέγχου και θεραπείας.

Πέρυσι, τα βραβεία XOVA απονεμήθηκαν στα παρακάτω προγράμματα:
• πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για γλαύκωμα, διαβήτη και υπέρταση στην Ινδία
• πρόγραμμα εγχειρητικής και μετεγχειρητικής περίθαλψης παιδιών και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες οφθαλμολογικής υγείας στην ανατολική Ουγκάντα
• νοσοκομειακή υποδομή για εγχειρήσεις στην Μυανμάρ
• εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες οφθαλμολογικής υγείας στην Αιθιοπία
• εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Νιγηρία για την πρόσβαση ασθενών στη θεραπεία διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Λίγα Λόγια για τη Novartis

Η Novartis παρέχει καινοτόμες λύσεις στις αναφυόμενες ανάγκες των ασθενών και των κοινωνιών. Με έδρα στη Βασιλεία της Ελβετίας, η Novartis διαθέτει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο που καλύπτει άριστα αυτές τις ανάγκες: καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα, οφθαλμολογική φροντίδα, οικονομικώς συμφέροντα γενόσημα φάρμακα, εμβόλια και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η Novartis είναι η μόνη εταιρεία που κατέχει ηγετικές θέσεις σε αυτούς τους τομείς. Το 2014 οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν στα 58 δισ. δολάρια ενώ επενδύθηκαν περίπου 10 δισ. δολάρια σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης. Οι εταιρείες του Ομίλου Novartis απασχολούν περίπου 130.000 εργαζομένους και τα προϊόντα τους διατίθενται σε περισσότερες από 180 χώρες του κόσμου.

Στην Ελλάδα, η Novartis (Hellas) Α.Ε.Β.Ε. έχει κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητες στα συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα και στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στη Μεταμόρφωση Αττικής και απασχολούνται 600 άτομα.

Διαβάστε ακόμη:

Γλαύκωμα: 200.000 Έλληνες πάσχουν από τον... αθόρυβο κλέφτη

Τράπεζα μοσχευμάτων κερατοειδούς & άλλες εξελίξεις στο συνέδριο της Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής

Διαθέσιμο και σε προγεμισμένη σύριγγα σκεύασμα για παθήσεις της ωχράς κηλίδας

Νέο στοχευμένο φάρμακο - ελπίδα για ασθενείς με μυελοΐνωση

Τα συμπτώματα του "ύπουλου κλέφτη της όρασης"