ΥΓΕΙΑ

Μπορεί η κατάποση τσίχλας να προκαλέσει εντερική απόφραξη;

Η πλειοψηφία των παιδιών έχει μεγαλώσει την «οδηγία» «μην καταπίνεις την τσίχλα σου», με την αιτιολογία ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα, παραμένοντας εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μπορεί η κατάποση τσίχλας να προκαλέσει εντερική απόφραξη;

Η τσίχλα βέβαια δεν διασπάται όπως οι περισσότερες τροφές, όμως περνά από το γαστρεντερικό σωλήνα και απορρίπτεται από το σώμα μέσα σε μερικές ημέρες, αναφέρει σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics.

Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, όπως αποδεικνύει η ιατρική βιβλιογραφία, μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά, τα οποία παρουσίασαν εντερική απόφραξη.

Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύεται το 1998 στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας (ΑΑΡ), περιέγραψε τις περιπτώσεις τριών παιδιών, τα οποία μεταφέρθηκαν σε κλινική με πόνο στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα και άλλα συμπτώματα.

Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, τα παιδιά είχαν μικρές μάζες από τσίχλες στα έντερά τους.

Σε τρεις άλλες μελέτες, η μία εκ των οποίων δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Ασθενειών σε Παιδιά» (ΑJDC), αναφέρθηκαν παρόμοια περιστατικά.

Τα περισσότερα παιδιά έγιναν καλά μετά την αφαίρεση των αποφράξεων.

Οι συγγραφείς των μελετών τονίζουν ότι το φαινόμενο είναι σπάνιο, αλλά εφιστούν την προσοχή των γονέων, κυρίως όταν τα παιδιά τους είναι μικρά και τους αρέσουν πολύ οι τσίχλες.

Διαβάστε επίσης:

Εντριβή με οινόπνευμα: Μάθετε πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία