ΥΓΕΙΑ

Προστάτης: Τι πρέπει να κάνετε μετά την αφαίρεση

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο ανδρικός πληθυσμός.

Προστάτης: Τι πρέπει να κάνετε μετά την αφαίρεση

Στην Ευρώπη είναι το πιο συχνό συμπαγές νεόπλασμα, ενώ ευθύνεται για το 9% των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όταν ο προστάτης είναι μεγάλος, οι άνδρες υποβάλλονται σε προστατεκτομή, δηλαδή αφαίρεση του προστάτη με τη βοήθεια μιας τομής χαμηλά στη κοιλία.

Η επέμβαση προστάτη επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, γι' αυτό οι ειδικοί δίνουν τις παρακάτω συμβουλές για την περίοδο που θα ακολουθήσει την επέμβαση:

Άσκηση

Περιορίστε τη σωματική δραστηριότητα στο ελάχιστο τις πρώτες εβδομάδες. Οι σύντομοι περίπατοι (λιγότερο από χιλιόμετρο) είναι ασφαλείς. Ο αθλητισμός, όπως κολύμβηση και ήπιο τρέξιμο μπορεί να επαναληφθεί μετά από ένα με δύο μήνες περίπου.

Φαγητό

Μπορείτε να τρώτε κανονικά, δίνοντας έμφαση σε φρούτα και λαχανικά. Πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών κάθε ημέρα τις πρώτες 2 εβδομάδες για να αποφύγετε τη μόλυνση. Απαγορεύεται Το αλκοόλ τον πρώτο μήνα.

Οδήγηση

Μην οδηγήσετε τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Ένα ξαφνικό τράνταγμα θα μπορούσε να βλάψει την εσωτερική πληγή.

Σεξ

Δεν πρέπει να έρθετε σε σεξουαλική επαφή για 3 εβδομάδες μετά από την επέμβαση, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει αιμορραγία.

Εργασία

Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία περίπου έναν μήνα μετά την επέμβαση. Αν κάνετε βαριά χειρωνακτική εργασία, ο χρόνος αποκατάστασης είναι μεγαλύτερος.


Διαβάστε επίσης:

Προσοχή! Ασθένειες και συμπτώματα του προστάτη εκτός από τον καρκίνο

Πώς να μην πάθετε ποτέ προστάτη