ΥΓΕΙΑ

Χαλασμένο δόντι: Ποιους κινδύνους κρύβει για την υγεία

Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική, καθώς η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά νοσήματα, προβλήματα αναπνευστικού ακόμα και τη γέννηση λιποβαρών παιδιών από τις μητέρες.

Χαλασμένο δόντι: Ποιους κινδύνους κρύβει για την υγεία

Μία από τις κυριότερες παθήσεις της στοματικής κοιλότητας, που αποτελεί προάγγελο σοβαρών ασθενειών σε ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, είναι η περιοδοντίτιδα.

Πρόκειται για μία σοβαρή φλεγμονή των ούλων, η οποία προκαλεί βλάβη στο οστό, που στηρίζει τα δόντια. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι 44%-57% του συνολικού πληθυσμού εμφανίζουν μέτριας βαρύτητας περιοδοντική νόσο, ενώ περίπου 10% παρουσιάζουν βαρύτερες μορφές της νόσου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μικρόβια που προκαλούν την περιοδοντίτιδα εισβάλλουν στο αίμα και μεταφέρονται σε ζωτικά όργανα προκαλώντας λοιμώξεις. Σχετικές μελέτες μάλιστα, έχουν δείξει συσχέτιση ανάμεσα στην παρουσία περιοδοντίτιδας και την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα παθογόνα μικρόβια εκκρίνουν ουσίες που προκαλούν δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, η οποία αποτελεί την αρχή της αθηροσκληρωτικής διαδικασίας.

Εκτιμάται ότι όσοι πάσχουν από περιοδοντική νόσο διατρέχουν 2-7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και αθηροσκλήρωση).

Η περιοδοντίτιδα συνδέεται επίσης με την εμφάνιση νόσων του αναπνευστικού, όπως είναι η πνευμονία και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, για τις οποίες ευθύνεται η εισρόφηση μικροβίων από το στοματοφάρυγγα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα άτομα με κακή στοματική υγιεινή αντιμετωπίζουν κατά 4,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας αναπνευστικής νόσου σε σχέση με εκείνους που φροντίζουν να έχουν ένα υγιές στόμα.

Η κακή στοματική υγεία, μπορεί να οδηγήσει και στη γέννηση λιποβαρών βρεφών. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι έγκυες γυναίκες, που έχουν βαριά περιοδοντική νόσο, αντιμετωπίζουν κατά 7,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα, σε αντίθεση με τις έγκυες, που έχουν υγιή δόντια. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει η περιοδοντική νόσος ενοχοποιείται για την μείωση του βάρους του νεογέννητου βρέφους κατά 25%. Τέλος, η περιοδοντική νόσος επηρεάζει αμφίδρομα τη ρύθμιση και τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη.

Διαβάστε επίσης:

Έχετε χαλασμένα δόντια; Προσοχή, κινδυνεύετε από...

Ο απίστευτος λόγος που δεν έχετε υγιή δόντια