ΥΓΕΙΑ

Προκαλούν τα χαλασμένα δόντια υπέρταση; Τι λένε οι επιστήμονες

Η υγεία των δοντιών αποτελεί καθρέφτη της γενικής υγείας του ανθρώπου.

Προκαλούν τα χαλασμένα δόντια υπέρταση; Τι λένε οι επιστήμονες

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, τα χαλασμένα δόντια και τα δόντια με προβλήματα, μπορεί να οδηγήσουν σε απειλητικά για τη ζωή νοσήματα.

Σύμφωνα με επιστήμονες της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, η χρόνια περιοδοντίτιδα (σ.σ. η ουλίτιδα είναι ένα από τα στάδιά της) φαίνεται να συσχετίζεται με αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση και την εμφάνιση υπέρτασης.

Επιπλέον, στα άτομα που ήδη έχουν υπέρταση, η περιοδοντίτιδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο και την έκταση των βλαβών στα όργανα που πρωτίστως πλήττει η υπέρταση (λ.χ. στα αγγεία και στους νεφρούς).

Η Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας (AAP) εξάλλου αναφέρει πως η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να επιβαρύνει την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), προκαλώντας συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Η ΧΑΠ είναι μία ασθένεια που προκαλείται κυρίως από το κάπνισμα και χαρακτηρίζεται από μη αναστρέψιμες βλάβες στους πνεύμονες, οι οποίες δυσχεραίνουν την αναπνοή των πασχόντων.

Οι οδοντίατροι τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να βουρτσίζουμε δύο φορές την ημέρα τα δόντια μας, να περιορίζουμε την κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων με ζάχαρη μόνο στις ώρες του φαγητού, να κόψουμε το κάπνισμα και να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.

Διαβάστε επίσης:
Εγκυμοσύνη και δόντια: Τι πρέπει να προσέξετε
Πώς επηρεάζουν τα δόντια οι όξινες τροφές