ΥΓΕΙΑ

Ο απρόσμενος παράγοντας που σας φέρνει νυχτερινό βήχα

Ένα από τα πιο συχνά παράπονα ασθενών που ακούν οι παθολόγοι είναι ο "ανεξήγητος" βήχας, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες, αφού οι ασθενείς γνωρίζουν ότι δεν έχουν κάποιο κρυολόγημα ή ίωση που να τον δικαιολογεί.

Ο απρόσμενος παράγοντας που σας φέρνει νυχτερινό βήχα

Υπάρχει ωστόσο ένας άγνωστος για τους περισσότερους ανθρώπους λόγος που μπορεί να έχουν νυχτερινό βήχα. Αυτός είναι η πιθανή φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν για την υπέρταση.

Η υπέρταση είναι μακράν η πιο διαδεδομένη χρόνια ασθένεια σε πολλές χώρες του κόσμου και επίσης είναι "πρόδρομος" μια σειρά από άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, τύφλωση και καρδιακή και αγγειακή νόσο.

Η θεραπεία της υπέρτασης είναι αρκετά εύκολη, αλλά μερικές φορές ορισμένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται θα μπορούσαν να προκαλέσουν βήχα. Μια συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων, που ονομάζονται αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου (αναστολείς ΜΕΑ), μπορεί να είναι η αιτία του επίμονου ξηρού βήχα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή από αυτή την κατηγορία φαρμάκων συχνά παραπονούνται για επίμονο βήχα. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το σύμπτωμα, οι γιατροί μπορεί να μην "ανιχνεύσουν" την πραγματική αιτία για αυτό το κοινό πρόβλημα. Για τους ασθενείς αυτό μπορεί να είναι αρκετά εξουθενωτικό με πολλούς να διαμαρτύρονται για σοβαρή έλλειψη ύπνου λόγω αυτού του προβλήματος. Κάποιοι ασθενείς απελπίζονται τόσο, ώστε φτάνουν στο σημείο να σταματούν τελείως να παίρνουν τα φάρμακά τους τη νύχτα. Οι γιατροί κάνουν συχνά εκτεταμένες εξετάσεις σε ασθενείς που επιστρέφουν ξανά και ξανά με το ίδιο πρόβλημα και συνεχίζεται ένας φαύλος κύκλος με τη συνταγογράφηση φαρμάκων για βήχα και αντιβιοτικών.

Μια πιθανή μοιραία παρενέργεια των αναστολέων ΜΕΑ είναι το αγγειοοίδημα (ξαφνικό πρήξιμο των μαλακών ιστών). Αυτό που είναι σημαντικό να θυμόμαστε είναι ότι οι παρενέργειες του φαρμάκου δεν εμφανίζονται απαραίτητα αμέσως μετά τη λήψη της πρώτης δόσης. Ορισμένοι ασθενείς παίρνουν τέτοια φάρμακα για χρόνια χωρίς παρενέργειες, όταν μετά από κάποια στιγμή αρχίζουν να εκδηλώνουν ξηρό βήχα ή ακόμα χειρότερα ένα δυνητικά θανατηφόρο περιστατικό αγγειοοιδήματος.

Σε κάθε περίπτωση, αν λαμβάνετε κάποια αγωγή για την υπέρταση και έχετε προσέξει ότι έχετε αυξημένο βήχα, τότε είναι σώφρον να ενημερώσετε σχετικά τον γιατρό σας για την πιθανή αυτή παρενέργεια και εκείνος θα σας συστήσει την ενδεδειγμένη αλλαγή που ενδεχομένως να χρειάζεστε στην φαρμακευτική σας αγωγή.

Διαβάστε επίσης:

4 φυσικά μυστικά κατά της αλλεργικής ρινίτιδας

Παθαίνετε κράμπες; Απλοί τρόποι για να τις ξεπεράσετε

Ξηροφθαλμία: Τι την προκαλεί και πώς θα την αντιμετωπίσετε