ΥΓΕΙΑ

Ο ανθεκτικός τυφοειδής πυρετός είναι νέα παγκόσμια απειλή υγείας

Ο ανθεκτικός στα αντιβιοτικά τυφοειδής πυρετός εξαπλώνεται στην Αφρική και την Ασία και αποτελεί παγκόσμια απειλή για την υγεία, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ο ανθεκτικός τυφοειδής πυρετός είναι νέα παγκόσμια απειλή υγείας

Ερευνητές από το βρετανικό οργανισμό Wellcome Trust, οι οποίοι παρακολουθούν την εξάπλωση της λοιμώδους ασθένειας, δηλώνουν πως ο ανθεκτικός τυφοειδής πυρετός έχει «αντικαταστήσει» τον συνήθη τύπο τυφοειδούς πυρετού σε αρκετές χώρες.

Αφού ανέλυσαν δείγματα από 63 διαφορετικές χώρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν στις μισές περιπτώσεις τα υπεύθυνα βακτήρια παρέμεναν ανεπηρέαστα από την πρότυπη αγωγή με αντιβιοτικά, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του BBC.

Εκτιμάται ότι ο τυφοειδής πυρετός κοστίζει περίπου 200.000 ζωές κάθε χρόνο και οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν σε πιο ακριβά φάρμακα για να αντιμετωπίσουν τα ανθεκτικά βακτήρια.

Τα ευρήματα των ερευνητών του Wellcome Trust αποδίδουν την πιο ολοκληρωμένη εικόνα που έχουμε μέχρι σήμερα για τον ανθεκτικό τυφοειδή πυρετό σε παγκόσμια κλίμακα και υποδεικνύουν ότι το πρόβλημα είναι αρκετά διαδεδομένο. Τα ερευνητικά στοιχεία παρουσιάζονται αναλυτικά σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Genetics.

Σε αρκετές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής, όπου ο τυφοειδής πυρετός αποτελεί ενδημική νόσο, ένα πολυανθεκτικό στέλεχος τυφοειδούς πυρετού, το H58, έχει εκτοπίσει άλλα γνωστά στελέχη. Από τις 63 χώρες που μελετήθηκαν, το στέλεχος H58 εντοπίστηκε σε 21 χώρες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του στελέχους H58 παγκοσμίως, καθώς εκτιμούν ότι κινδυνεύει το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Για τη λοίμωξη από τυφοειδή πυρετό ευθύνεται το βακτήριο Salmonella typhi, το οποίο μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω φαγητού και νερού όπου υπάρχουν ίχνη μολυσμένων κοπράνων ή ούρων.