ΥΓΕΙΑ

«Κρυφή» αλλεργία στα φιστίκια μπορεί να συνυπάρχει με το άσθμα στα παιδιά

Η υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να ευθύνεται τόσο για το άσθμα όσο και για την αλλεργία στα φιστίκια στα μικρά παιδιά και τώρα μια νέα μελέτη έρχεται να αποσαφηνίσει τη σχέση μεταξύ των δύο.

«Κρυφή» αλλεργία στα φιστίκια μπορεί να συνυπάρχει με το άσθμα στα παιδιά

Ερευνητές από το Οχάιο των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι αρκετά παιδιά με άσθμα έχουν αλλεργία στα φιστίκια, χωρίς μάλιστα να το έχουν αντιληφθεί οι γονείς τους.

Αναλύοντας το ιατρικό ιστορικό 1.517 παιδιών με άσθμα, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν πόσα από αυτά τα παιδιά είχαν επίσης λάβει διάγνωση για ευαισθησία ή αλλεργία στα φιστίκια ή αν τουλάχιστον είχαν υποβληθεί σε αιματολογικές εξετάσεις για διατροφικές αλλεργίες. Από το σύνολο των παιδιών, 163 (10% επί του συνολικού δείγματος) είχαν αποδεδειγμένα αλλεργία στα φιστίκια, ενώ 665 ακόμη παιδιά (43,8% ) επί του συνολικού δείγματος είχαν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Από τα παιδιά που εξετάστηκαν, 148 αποδείχθηκε πως είχαν αλλεργία στα φιστίκια και σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις οι γονείς δεν το είχαν υποψιαστεί πριν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα από τις εξετάσεις.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις μπορούν ενδεχομένων να εξηγηθούν από το γεγονός ότι το άσθμα και η αλλεργία στα φιστίκια εκδηλώνονται με παρόμοιο τρόπο στα παιδιά. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Robert Cohn σε σχετικό δελτίο τύπου, αρκετά από τα αναπνευστικά συμπτώματα της αλλεργίας στα φιστίκια μπορεί να θυμίζουν μια κρίση άσθματος και το αντίστροφο. Τυπικά συμπτώματα και στις δύο περιπτώσεις είναι η δύσπνοια, ο βήχας και το λαχάνιασμα.

Οι ερευνητές πρόκειται να παρουσιάσουν αναλυτικά τα ευρήματά τους στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Θώρακος.