ΥΓΕΙΑ

Συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν από την καθυστέρηση

Μπορεί η επόμενη περίοδος να αναμένεται να έρθει σε δύο εβδομάδες, όμως να έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της μια κρίση ναυτίας ή να έχει εκδηλωθεί έντονος πόνος στο μαστό. Μήπως υπάρχει πιθανότητα η περίοδος να αργήσει για... εννέα μήνες;

Συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν από την καθυστέρηση

Δύσκολο να επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη χωρίς το απαραίτητο τεστ, όμως υπάρχουν μερικές ενδείξεις που πιθανώς υποδεικνύουν ότι πρόκειται να προστεθεί σύντομα ένα ακόμη μέλος στην οικογένεια.

1. Έντονη κούραση

Ακόμη και στο πρώτο στάδιο της εγκυμοσύνης, το σώμα προετοιμάζεται για τις αλλαγές που θα επέλθουν κι έτσι καταπονείται περισσότερο απ' ότι συνήθως. Έτσι, μια έγκυος νιώθει την ανάγκη να κοιμάται για... δύο.

2. Τάση προς έμετο

Είναι η βασικότερη ενόχληση που αντιμετωπίζει μια έγκυος. Δεν έχει αποσαφηνιστεί γιατί ακριβώς εμφανίζεται ναυτία στην αρχή της εγκυμοσύνης, είναι όμως πιθανό τα συμπτώματα να οφείλονται στις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν στον οργανισμό της γυναίκας. Η τάση προς έμετο δεν εμφανίζεται μόνο το πρωί αλλά οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

3. Βάρος και πόνος στο μαστό

Τα συμπτώματα οφείλονται στην αύξηση που παρατηρείται στα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της προλακτίνης. Είναι επίσης πιθανό οι θηλές να γίνουν ελαφρώς πιο σκούρες σε χρώμα.

4. Αυξημένη θερμοκρασία σώματος

Όταν η γυναίκα έχει ωορρηξία ανεβαίνει ελαφρώς η μέση θερμοκρασία του σώματος λόγω της αυξημένης παραγωγής προγεστερόνης. Η προγεστερόνη παραμένει σε υψηλά επίπεδα και όταν γονιμοποιείται το ωάριο, άρα και η θερμοκρασία του σώματος παραμένει πιο υψηλή. Η μέτρηση της θερμοκρασίας για να διαπιστωθούν τυχόν αλλαγές πρέπει να γίνεται το πρωί.

5. Σταγόνες αίματος

Πολλές γυναίκες παρατηρούν σταγόνες αίματος κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και είναι απολύτως φυσιολογικό. Συνήθως οι σταγόνες προέρχονται από τη διαδικασία ενσωμάτωσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθένα από τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί μεμονωμένα να οφείλεται σε κάποια άλλη αιτία, ενώ αντίθετα αρκετές γυναίκες δεν εκδηλώνουν κανένα από αυτά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης κύησης: Δείτε αν κινδυνεύετε
Πώς το γυναικείο σώμα «κάνει χώρο» για το μωρό κατά την εγκυμοσύνη (διαδραστικό)
Πόσο πρέπει να απέχουν δύο εγκυμοσύνες