ΥΓΕΙΑ

Φακοί επαφής: Τα είδη τους και ποιο είναι το κατάλληλο για σας

Οι φακοί επαφής ήρθαν για να λύσουν το πρόβλημα όσων έχουν προβλήματα με την όρασή τους αλλά δεν θέλουν να φοράνε γυαλιά ή δεν μπορούν να κάνουν επέμβαση.

Φακοί επαφής: Τα είδη τους και ποιο είναι το κατάλληλο για σας

Σήμερα οι 9 στους 10 χρήστες φακών επαφής φορούν μαλακούς φακούς, οι οποίοι χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:
-Τους συμβατικούς που αντικαθίστανται κάθε χρόνο.
-Τους μηνιαίας αντικατάστασης.
-Τους 15νθήμερης αντικατάστασης.
-Τους ημερήσιας αντικατάστασης.

Οι φακοί ετήσιας αντικατάστασης χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο τα τελευταία χρόνια. Αυτό συμβαίνει γιατί τα άλλα είδη συνδυάζουν λογικό κόστος και μειωμένα ποσοστά μολύνσεων.

Πιο ασφαλείς αναφορικά με τις μολύνσεις, θεωρούνται οι ημερήσιοι φακοί, καθώς δεν χρειάζονται διαλύματα καθαρισμού και είναι ιδανικοί για όσους ταλαιπωρούνται συχνά από επιπεφυκίτιδα (π.χ. λόγω αλλεργίας).

fakoi

Φακοί σιλικόνης-υδρογέλης
Η σιλικόνη-υδρογέλη είναι το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται όλοι οι τελευταίας γενιάς μαλακοί φακοί μηνιαίας και 15νθήμερης αντικατάστασης. Το πλεονέκτημα της σιλικόνης-υδρογέλης είναι ότι επιτρέπει περισσότερη ποσότητα οξυγόνου να διαπεράσει το φακό και να φτάσει στον κερατοειδή, συγκριτικά με τα άλλα υλικά των μαλακών φακών. Έτσι, οι φακοί είναι πιο άνετοι, αφού στεγνώνουν λιγότερο πάνω στα μάτια.

Φακοί από βιομιμητικά υλικά
Τα βιομιμητικά υλικά διατηρούν υψηλό το ποσοστό της υγρασίας πάνω στον κερατοειδή, γεγονός που καθιστά τους εν λόγω φακούς κατάλληλους για πολλές ώρες άνετης χρήσης, ακόμη και αν βρίσκεστε σε ξηρό περιβάλλον. Οι φακοί από βιομιμητικά υλικά αποτελούν την πιο αποτελεσματική λύση εάν έχετε ήπια ή μέτρια ξηροφθαλμία.

Ημίσκληροι αεροδιαπερατοί φακοί
Oι ημίσκληροι φακοί επαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όλων των ειδών τις διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία κλπ.). Επιτρέπουν την καλή οξυγόνωση του κερατοειδούς και είναι ιδανική λύση για όσους έχουν ξηροφθαλμία, υψηλό αστιγματισμό ή παθήσεις του κερατοειδούς, όπως ο κερατόκωνος. Ωστόσο, το μειονέκτημά τους είναι ότι απαιτείται μια χρονοβόρος περίοδος προσαρμογής του ματιού (π.χ. ένα μήνας). Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που η χρήση τους σταδιακά εγκαταλείπεται, με αποτέλεσμα σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών φακών επαφής να προτιμά τους μαλακούς, οι οποίοι εφαρμόζουν άμεσα στα μάτια.

Διαβάστε επίσης:

Φακοί επαφής: Η καθημερινή χρήση αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης των ματιών