ΥΓΕΙΑ

Τεστ μνήμης: Δείτε αν ανήκετε στην ελίτ των super recognisers!

Υπάρχουν άνθρωποι που πάσχουν από προσωπαγνωσία και άλλοι που αναγνωρίζουν με απαράμιλλη ευκολία οποιοδήποτε πρόσωπο έστω κι αν το έχουν δει μόνο μία φορά.

Τεστ μνήμης: Δείτε αν ανήκετε στην ελίτ των super recognisers!

Μήπως ανήκετε σε κάποια από τις δύο κατηγορίες ή βρίσκεστε κάπου στη μέση;

Όσοι αναγνωρίζουν πρόσωπα με μεγάλη ευκολία χαρακτηρίζονται ως super recognisers. Πρόκειται για μια «ελίτ» ανθρώπων που αναγνωρίζουν έως και το 80% των προσώπων που έχουν δει. Οι «κοινοί θνητοί» αναγνωρίζουν περίπου το 20% των προσώπων που έχουν δει.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου αξιοποιεί τους super recognisers ώστε να εντοπίζει εγκληματίες βάσει μιας θολής φωτογραφίας ή μιας φευγαλέας εικόνας που κατέγραψε κάποια κάμερα ασφαλείας.

58ba5f77ee5004ea21c8ef4c22bbfcfb L

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς δημιούργησαν ένα σύντομο τεστ που αξιολογεί την ικανότητα αναγνώρισης προσώπων. Μπορείτε λοιπόν να διαπιστώσετε και εσείς αν ανήκετε στους super recognisers!

Το τεστ περιλαμβάνει μια σειρά από φωτογραφίες προσώπων. Στην αρχή θα βλέπετε ένα πρόσωπο για μερικά δευτερόλεπτα και μετά θα πρέπει να το αναγνωρίσετε ανάμεσα σε άλλα πρόσωπα.

Πατήστε επάνω στην εικόνα για να κάνετε το τεστ.

super recogniser

Εάν συγκεντρώσατε περισσότερους από 10 βαθμούς, ανήκετε πιθανώς στο 1-2% των ανθρώπων που χαρακτηρίζονται ως super recognisers.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μοναδική ικανότητα που διαθέτουν οι super recognisers οφείλεται στη λειτουργία δύο μικρών, εξειδικευμένων περιοχών του εγκεφάλου που καθορίζουν την ευκολία αναγνώρισης των προσώπων. Οι δύο αυτές περιοχές ονομάζονται μαζί Ατρακτοειδής Περιοχή Προσώπων (Fusiform Face Area - FFA). Στους super recognisers, η εγκεφαλική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα αυξημένη όταν βλέπουν ένα πρόσωπο.

Όμως οι super recognisers δεν έχουν γενικώς πολύ καλή μνήμη. Ξεχνούν, όπως οι... απλοί καθημερινοί άνθρωποι, πού άφησαν τα κλειδιά τους ή τι πρέπει να αγοράσουν από το σούπερ μάρκετ!

Διαβάστε επίσης:

Προσωπαγνωσία: Συναντώντας γνωστούς... αγνώστους
Η γυναίκα που δεν αναγνωρίζει το είδωλό της στον καθρέφτη