ΥΓΕΙΑ

Πονοκέφαλος πάνω από 15 μέρες τον μήνα; Τι μπορεί να κρύβει

Ο πονοκέφαλος είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί περίπου το 20% του πληθυσμού. Μόλις το 1% των περιπτώσεων όμως κρύβει κάποια παθολογική αιτία, ενώ ακόμα και σε αυτές συνήθως πρόκειται για κάτι απλό (π.χ. για ένα πρόβλημα στα μάτια). Το υπόλοιπο 99% των επεισοδίων σχετίζεται με «αθώους» πονοκεφάλους.

Πονοκέφαλος πάνω από 15 μέρες τον μήνα; Τι μπορεί να κρύβει

Τι γίνεται όμως όταν ο πονοκέφαλος εμφανίζεται για περισσότερες από 15 μέρες το μήνα και αυτό συμβαίνει για περισσότερους από τρεις συνεχόμενους μήνες;

Τότε πρόκειται για "χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία", η οποία χρήζει εκτίμησης από τον γιατρό, προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία του και να αντιμετωπιστεί αναλόγως.

Εφόσον η νευρολογική εξέταση είναι φυσιολογική και έχει αποκλειστεί η ύπαρξη κάποιας υποκείμενης αιτίας, η καθημερινή κεφαλαλγία μπορεί να σχετίζεται με κάποια από τις εξής καταστάσεις:

Χρόνια ημικρανία
Η ημικρανία εμφανίζεται πολύ συχνά, περισσότερες από 15 ημέρες τον μήνα. Στη χρόνια ημικρανία μπορεί ο πονοκέφαλος να είναι συνεχής ή σχεδόν συνεχής, χωρίς ιδιαίτερη δυσανεξία στο φως και τους θορύβους, χωρίς ναυτία και έμετο. Οι άνθρωποι που έχουν χρόνια ημικρανία πραγματικά υποφέρουν, καθώς βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση πόνου.

Χρόνια κεφαλαλγία τύπου τάσεως
Όπως και στη χρόνια ημικρανία, στον χρόνιο πονοκέφαλο τύπου τάσεως οι άνθρωποι έχουν πονοκέφαλο για περισσότερες από 15 ημέρες τον μήνα. Ο πονοκέφαλος τύπου τάσεως συχνά περιγράφεται σαν «βάρος» ή «σφίξιμο» στο κεφάλι, συχνά και στις δύο πλευρές. Είναι συνήθως πιο ήπιος από την ημικρανία, αλλά εξίσου βασανιστικός.

ponokefalos

Αθροιστική κεφαλαλγία
Εμφανίζεται για κάποιο χρονικό διάστημα (συνήθως μερικών εβδομάδων) καθημερινά και μετά εξαφανίζεται για μήνες ή χρόνια. Στην αθροιστική κεφαλαλγία ο πόνος εντοπίζεται πάντα στην ίδια πλευρά του κεφαλιού, συχνά πίσω από το μάτι και τον κρόταφο. Συνοδεύεται από δάκρυα που τρέχουν από το μάτι μόνο στην πλευρά του πόνου, βούλωμα ή «τρέξιμο» του ρουθουνιού από την πλευρά του πόνου, κοκκίνισμα του ματιού ή πτώση του βλεφάρου από την μεριά του πόνου.

Συνεχής μονόπλευρη κεφαλαλγία
Είναι μια σπάνια μορφή συνεχούς πονοκέφαλου που αφορά μόνο ένα τμήμα του κεφαλιού. Ο πόνος είναι σε γενικές γραμμές μέτριας έντασης, ωστόσο μπορεί να υπάρχουν κρίσεις έντονου πόνου, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί το μάτι από την πλευρά του πόνου να δακρύζει, το βλέφαρο να πέφτει, το ρουθούνι να βουλώνει ή και να «τρέχει».

Κατάχρηση φαρμάκων για τον πονοκέφαλο
Η κατάχρηση φαρμάκων για πονοκέφαλο είναι μία συχνή αιτία της χρόνιας καθημερινής κεφαλαλγίας. Η αυξημένη χρήση φαρμάκων καθιστά τον πονοκέφαλο πιο ανθεκτικό και έτσι η κατάσταση διαιωνίζεται, οδηγώντας διαρκώς σε μεγαλύτερη χρήση φαρμάκων και σε ανθεκτικότερους και συχνότερους πονοκεφάλους. Θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν φταίει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο, αλλά η κακή χρήση των φαρμάκων και η μη ύπαρξη ορίων στη χρήση τους.

Διαβάστε επίσης:

Ποιος είναι ο ξηρός καρπός που διώχνει τον πονοκέφαλο