ΥΓΕΙΑ

Συχνά επεισόδια κυστίτιδας; Δείτε πού οφείλονται

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις ανακάλυψαν γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ουροποιητικού όπως η κυστίτιδα.

Συχνά επεισόδια κυστίτιδας; Δείτε πού οφείλονται

Το νέο ερευνητικό έργο τους θα συμβάλει πιθανώς στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ουροποιητικού, οι οποίες είναι από τις πιο συνηθισμένες βακτηριακές λοιμώξεις σε όλο τον κόσμο.

Υποστηρίζουν ότι η οξύτητα των ούρων ενός ανθρώπου μπορεί αν επηρεάσει τον πώς αναπτύσσονται τα βακτήρια που υπάρχουν στην ουροποιητική οδό, επιτρέποντας ή εμποδίζοντας την εξάπλωσή τους.

Και η διατροφή όμως παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς υπολείμματα των τροφών διασπώνται σε διάφορες ουσίες από τα βακτήρια του γαστρεντερικού πριν απομακρυνθούν μέσω των ούρων.

9f3ed8e8c6395537fc9b7c8e6006350d L

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού οφείλονται συχνά στο βακτήριο E. coli. Τυπικά συμπτώματα είναι ο πόνος και το τσούξιμο κατά την ούρηση, η συχνουρία και ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά.

Οι Αμερικανοί ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν πώς αντιμετωπίζει ο οργανισμός φυσικά τις βακτηριακές λοιμώξεις. Έτσι, καλλιέργησαν το κολοβακτήριο E. coli σε δείγματα ούρων από υγιείς εθελοντές και εντόπισαν σημαντικές διαφορές στο πώς αναπτύσσονται οι αποικίες του βακτηρίου.

Από όλες τις παραμέτρους που έλαβαν υπ' όψιν οι ερευνητές, μόνο το pH των ούρων φάνηκε να συσχετίζεται με την υπερβολική ανάπτυξη του βακτηρίου. Συγκεκριμένα, όσο πιο όξινο ήταν το pH των ούρων τόσο πιο πιθανή φάνηκε να είναι η υπερβολική ανάπτυξη του βακτηρίου.

Η επακόλουθη μεταβολή του pH των ούρων φάνηκε να επηρεάζει το ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων, εύρημα που πιθανώς θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στο πλαίσιο της θεραπείας των λοιμώξεων του ουροποιητικού.

Σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Biological Chemistry.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος στην ουροδόχο κύστη: Ποια είναι τα συμπτώματα