ΥΓΕΙΑ

Φλεβίτιδα: Πώς θα ανακουφίσετε τα πρησμένα και κουρασμένα πόδια

Η φλεβίτιδα των κάτω άκρων είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις που προσβάλλουν τον σύγχρονο άνθρωπο και ειδικά τις νεαρές ηλικίες.

Φλεβίτιδα: Πώς θα ανακουφίσετε τα πρησμένα και κουρασμένα πόδια

Υπολογίζεται ότι ποσοστό 4-13% του πληθυσμού πάσχει από Χρόνια Φλεβική Νόσο (ΧΦΝ) ή Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια, ήπια φλεβικά προβλήματα όμως παρουσιάζονται σε πάνω από το 50% των ανθρώπων, με διπλάσια συχνότητα στις γυναίκες.

Σ΄ αυτό συντελούν η καθιστική ζωή, η παρατεταμένη ορθοστασία, η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα κ.α.

Συμπτώματα

-Δυσφορία
-Κούραση στα πόδια
-Τοπικός πόνος
-Κράμπες
-Αίσθημα καύσου

Το πρώτο στάδιο, σύμφωνα με τους γιατρούς, περιλαμβάνει την εμφάνιση ευρυαγγειών, το δεύτερο στάδιο την εμφάνιση κιρσών, το τρίτο στάδιο την εμφάνιση οιδήματος, ενώ στα επόμενα στάδια αρχίζουν οι πιο σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις, με μια χαρακτηριστική μελάχρωση του δέρματος.

kard

Εάν έχετε διευρυμένες φλέβες στα πόδια, πρέπει να προσέξετε τα εξής:

-Αποφύγετε να καταναλώνετε πολύ αλάτι.
-Να αποφεύγετε την ορθοστασία.
-Να φοράτε καλής ποιότητας αθλητικά παπούτσια σε καθημερινή βάση.
-Να αποφεύγετε το μπάνιο με καυτό νερό και τις υψηλές θερμοκρασίες στα πόδια.
-Αν είστε υπέρβαροι, χάστε βάρος.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως επισημαίνουν οι αγγειολόγοι, στα πρώτα στάδια πρέπει να είναι ολιστική, να αρχίζει έγκαιρα, να επεκτείνεται όλο το χρόνο και όχι μόνο όταν τα συμπτώματα είναι πιο έντονα. Περιλαμβάνει γενικές συστάσεις, εφαρμογή κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης, κινησιοθεραπεία και λήψη φλεβοτονικών σκευασμάτων.

Σε περιπτώσεις που η συντηρητική αυτή θεραπεία δεν επιφέρει τα ποθητά αποτελέσματα, τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ΧΦΝ με περισσότερο επεμβατικές μορφές θεραπείας (σκληροθεραπεία, επεμβατική ενδαγγειακή θεραπεία με ραδιοκύματα ή laser και χειρουργική παρέμβαση).

Διαβάστε επίσης:
Κιρσοί και φλεβική ανεπάρκεια: Νέα θεραπεία με λέιζερ
Ίσως πρέπει να ανησυχείτε αν έχετε "έντονες" φλέβες στο λαιμό