ΥΓΕΙΑ

Ουρική αρθρίτιδα: Αποφύγετε την κρίση σε 5 βήματα

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που εκδηλώνεται όταν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα είναι αυξημένα (υπερουριχαιμία).

Ουρική αρθρίτιδα: Αποφύγετε την κρίση σε 5 βήματα

Τα αίτια της υπερουριχαιμίας δεν είναι πάντοτε σαφή, έχει διαπιστωθεί όμως ότι τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα καθορίζονται σε σημαντικό βαθμό από τα γονίδια. Το υπερβολικό σωματικό βάρος, η κατάχρηση αλκοόλ και η υπερκατανάλωση κρέατος και ψαριού συμβάλλουν επίσης στην εκδήλωση της ουρικής αρθρίτιδας.

Όταν το ουρικό οξύ είναι αυξημένο, μπορεί να σχηματίσει κρυστάλλους στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται πόνος, ακαμψία και οίδημα.

Δείτε πέντε απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβετε ώστε να αποφύγετε μια κρίση ουρικής αρθρίτιδας.

1. Μείωση του σωματικού βάρους: Για τα άτομα με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, απαιτείται σταδιακή απώλεια βάρους μέσω της σωστής διατροφής και της σωματικής άσκησης.

2. Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ: Τα αλκοολούχα ποτά και κυρίως η μπύρα περιέχουν υψηλά επίπεδα πουρινών, ένα είδος οργανικών ενώσεων που συμβάλλουν στην εκδήλωση της ουρικής αρθρίτιδας.

3. Κατανάλωση πολλών υγρών: Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού εξασφαλίζει πως τα νεφρά απομακρύνουν αποτελεσματικότερα το ουρικό οξύ από το σώμα. Θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά τουλάχιστον δύο λίτρα υγρών, προερχόμενα από το νερό, τα φρούτα, τα λαχανικά και κάθε είδους ποτά χωρίς ζάχαρη και τεχνητά πρόσθετα.

4. Περιορισμός της κατανάλωσης πουρινών: Όταν διασπώνται, οι πουρίνες παράγουν ουρικό οξύ. Σημαντικές ποσότητες πουρινών περιέχουν όλα τα είδη κόκκινου κρέατος, τα ψάρια και κυρίως όσα περιέχουν πολλά λίπη αλλά και τα πουλερικά.

5. Περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης: Η ζάχαρη συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Παράλληλα, πολλά σνακ και ποτά περιέχουν φρουκτόζη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.

Διαβάστε επίσης:

Πρήξιμο στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού: Δείτε τι σημαίνει
Με αυτή τη διατροφή θα ρίξετε το ουρικό οξύ
Αυξημένο ουρικό οξύ: Πώς θα το καταλάβετε