ΥΓΕΙΑ

Τσίμπημα από αχινό: Πώς θα αφαιρέσετε τα αγκάθια

Ένα σύνηθες καλοκαιρινό ατύχημα είναι το τσίμπημα από αχινό. Πολλές φορές τα αγκάθια του αχινού σπάνε και μπαίνουν μέσα στο δέρμα, προκαλώντας έντονο πόνο.

Τσίμπημα από αχινό: Πώς θα αφαιρέσετε τα αγκάθια

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να αφαιρέσετε τα αγκάθια και να αποφύγετε περαιτέρω επιπλοκές.

Αρχικά, ρίξτε άφθονο καθαρό νερό στο σημείο του τραύματος ώστε να απομακρύνετε άμμο ή άλλα υπολείμματα που έχουν τυχόν προσκολληθεί στο δέρμα. Με ένα τσιμπιδάκι, το οποίο έχετε πρώτα απολυμάνει με οινόπνευμα ή αντιμικροβιακό υγρό, πιάστε προσεκτικά το άκρο από το αγκάθι και τραβήξτε απαλά, προσέχοντας να μην σπάσει και μείνει το υπόλοιπο αγκάθι μέσα στο δέρμα. Εάν το τμήμα του αγκαθιού που προεξέχει είναι πολύ μικρό, μπορείτε να λιώσετε κερί και να ρίξετε επάνω στο δέρμα μερικές σταγόνες. Όταν παγώσει το κερί, θα «παγιδεύσει» το αγκάθι και θα μπορέσετε να το αφαιρέσετε πιο εύκολα.

Αφού αφαιρέσετε τα αγκάθια του αχινού, καθαρίστε την περιοχή με νερό και σαπούνι. Μην κλείσετε την πληγή με επίδεσμο, καθώς αν έχουν μείνει μέσα στο δέρμα μικρά τμήματα από τα αγκάθια δεν θα μπορούν στη συνέχεια να αφαιρεθούν.

Σε περίπτωση που εκδηλωθούν σημάδια λοίμωξης, όπως κοκκίνισμα, πύον, πρήξιμο ή τοπική άνοδος της θερμοκρασίας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης:

Θαλάσσια τσιμπήματα: Τι πρέπει να προσέχετε και πώς θα τα αντιμετωπίσετε

Καντιντίαση από βρεγμένο μαγιό το καλοκαίρι: Συμπτώματα και τρόποι προστασίας