ΥΓΕΙΑ

Έκτοπη κύηση: Πότε συμβαίνει και γιατί είναι απειλητική για τη ζωή

Η έκτοπη κύηση ή εγκυμοσύνη συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται εκτός του βλεννογόνου της κοιλότητας της μήτρας, π.χ. στη σάλπιγγα και αποτελεί μια κατάσταση δυνητικά απειλητική για τη ζωή.

Έκτοπη κύηση: Πότε συμβαίνει και γιατί είναι απειλητική για τη ζωή

Στη φυσιολογική κύηση, το ωάριο που απελευθερώνεται μετά την ωορρηξία συλλαμβάνεται από τη σάλπιγγα μέσα στην οποία συντελείται η γονιμοποίησή του από το σπερματοζωάριο.

Μετά τη γονιμοποίηση, το ωάριο προωθείται στη μήτρα και συγκεκριμένα στην ενδομήτρια κοιλότητα, όπου και εμφυτεύεται και έχει άφθονο χώρο για να αναπτυχθεί.

Στην έκτοπη κύηση, το έμβρυο καθώς αναπτύσσεται προκαλεί διάταση της σάλπιγγας πέραν της ικανότητάς της, προκαλώντας αιμορραγία και πιθανώς σοβαρές ιατρικές συνέπειες.

Εάν δεν διαπιστωθεί έγκαιρα, μία έκτοπη κύηση είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη πάθηση, καθώς αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Μία έκτοπη κύηση δεν έχει καμία πιθανότητα να ολοκληρωθεί ή να φτάσει σε κάποιο σημείο που το έμβρυο έχει πιθανότητα επιβίωσης. Τα έκτοπα έμβρυα σπάνια αναπτύσσονται πέραν των τριών μηνών.

Η συχνότητα της έκτοπης κύησης παρουσιάζει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι εμφανίζεται 13-27 φορές ανά 1.000 εγκυμοσύνες.

Το 40% περίπου των έκτοπων κυήσεων εμφανίζεται σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20-29 ετών.

Είναι συχνότερη σε γυναίκες με υπογονιμότητα και προηγούμενο ιστορικό έκτοπης κύησης.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της έκτοπης κύησης εμφανίζονται δύο έως τέσσερις εβδομάδες αφού η γυναίκα σταματάει να έχει περίοδο.

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα είναι η ασυνήθιστη αιμορραγία από τον κόλπο.

Επειδή η σάλπιγγα δεν είναι κατασκευασμένη για εγκυμοσύνη, όταν το έμβρυο μεγαλώνει, αρχίζει να διατείνεται και να πιέζεται πέραν των δυνατοτήτων της με αποτέλεσμα συχνά να προκύπτει αιμορραγία. Αν μάλιστα η εγκυμοσύνη συνεχιστεί για αρκετό διάστημα, η σάλπιγγα θα εκραγεί, πράγμα που αποτελεί μία δυνητικά απειλητική κατάσταση για τη ζωή.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική κι αυτό γιατί μια καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει τη ρήξη της έκτοπης κύησης. Κάθε γυναίκα με θετικό τεστ εγκυμοσύνης, πρέπει να απευθύνεται στο γυναικολόγο για να διαπιστωθεί αν η κύηση είναι ενδομήτρια ή μη.

Αντιμετώπιση

Τις περισσότερες φορές η θεραπεία είναι χειρουργική με λαπαροσκόπηση και αφαίρεση της σάλπιγγας.

Αν έχετε μία έκτοπη ή εξωμήτρια εγκυμοσύνη, ο γιατρός μπορεί να θέλει να σας χειρουργήσει αμέσως. Αν το έμβρυο είναι ακόμα μικρό και η σάλπιγγα δεν έχει υποστεί ρήξη, τότε μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς η σάλπιγγα να υποστεί περαιτέρω βλάβη.

Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος στις ωοθήκες: Ενδείξεις και συμπτώματα
Πολυκυστικές ωοθήκες και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε