ΥΓΕΙΑ

Ιδρώνετε τη νύχτα; Πού οφείλεται, τι μπορείτε να κάνετε

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που μπορεί να οφείλεται σε κάτι απλό, όπως η υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος ή τα ρούχα.

Ιδρώνετε τη νύχτα; Πού οφείλεται, τι μπορείτε να κάνετε

Όταν συμβαίνει όμως συχνά και δεν οφείλεται στα παραπάνω, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, προκειμένου να εντοπίσει την αιτία και να διαπιστώσει αν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα.

Αιτίες

Εμμηνόπαυση

Οι εξάψεις της εμμηνόπαυσης μπορεί να εκδηλωθούν τη νύχτα προκαλώντας ιδρώτα. Αν είστε όμως νέα για να μπαίνετε στην εμμηνόπαυση, συζητήστε το με το γυναικολόγο σας. Μπορεί να λείπουν από τον οργανισμό σας βιταμίνες ή άλλα στοιχεία που προκαλούν αυτό το σύμπτωμα.

Ιδιοπαθής υπεριδρωσία

Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα παράγει πολύ ιδρώτα χωρίς συγκεκριμένο ιατρικό λόγο. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ιδρώνουν επίσης οι παλάμες και τα πέλματά σας στη διάρκεια της ημέρας.

Λοιμώξεις

Η λοίμωξη που συνδέεται συνήθως με το νυχτερινό ιδρώτα είναι η φυματίωση, αλλά αυτή η νόσος είναι πλέον σπάνια. Μπορεί όμως ο νυχτερινός ιδρώτας να οφείλεται και σε βακτηριακές λοιμώξεις όπως η ενδοκαρδίτιδα, η οστεομυελίτιδα ή σε κάποιο απόστημα.

Υπογλυκαιμία

Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση. Αν πάσχετε από διαβήτη και παίρνετε φάρμακα ή ινσουλίνη, η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να σημαίνει πως στη διάρκεια της νύχτας παρουσιάζετε υπογλυκαιμία.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινή εφίδρωση. Αν έχετε ξεκινήσει πρόσφατα κάποιο φάρμακο που σας προκαλεί αυτό το σύμπτωμα, συζητήστε το με το γιατρό σας.

Ασθένειες

Η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να συνδέεται και με ορισμένες μορφές καρκίνου όπως το λέμφωμα. Σε αυτή την περίπτωση όμως εκτός από τον ιδρώτα θα έχετε και άλλα έντονα συμπτώματα, όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους και πυρετό.

Αντιμετώπιση

Για να μειώσετε τις νυχτερινές εφιδρώσεις ακολουθείστε τις παρακάτω αλλαγές στον τρόπο ζωής:

-Φροντίστε η θερμοκρασία του υπνοδωματίου να μην είναι πολύ υψηλή τη νύχτα. 16-18 βαθμοί Κελσίου είναι μια καλή θερμοκρασία για ευχάριστο ύπνο.

-Αποφεύγετε τα πικάντικα ή βαριά φαγητά πριν κοιμηθείτε και φροντίστε να έχετε φάει τουλάχιστον 3 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

-Αντί για ένα βαρύ πάπλωμα προτιμήστε δύο πιο ελαφριά σκεπάσματα ώστε αν ζεσταίνεστε τη νύχτα να μπορείτε να βγάλετε το ένα.

-Φοράτε πιζάμες από βαμβάκι ή άλλο υλικό που αναπνέει και μη φοράτε κάλτσες στον ύπνο σας.

Διαβάστε επίσης:
Βρωμιδρωσία: 3 λόγοι που ο ιδρώτας μυρίζει πολύ άσχημα
Τι αποκαλύπτει ο ιδρώτας για τη... διάθεσή σας