ΥΓΕΙΑ

Σκωληκοειδίτιδα: Η αλλόκοτη σχέση της με τα... σαμαράκια στο δρόμο

Τι σχέση μπορεί να έχει ένα σαμαράκι στο δρόμο με τον οξύ πόνο που προκαλεί η φλεγμονή στη σκωληκοειδή απόφυση;

Σκωληκοειδίτιδα: Η αλλόκοτη σχέση της με τα... σαμαράκια στο δρόμο

Στο πρωτότυπο αυτό ερώτημα έδωσε απάντηση μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, λαμβάνοντας μάλιστα βραβείο για το σημαντικό έργο της!

Το φετινό βραβείο Ig Nobel Prize Διαγνωστικής Ιατρικής απέσπασαν λοιπόν οι επιστήμονες για τη διαπίστωσή τους ότι η οξεία σκωληκοειδίτιδα μπορεί να διαγνωσθεί με ακρίβεια με βάση το επίπεδο του πόνου που βιώνει ο ασθενής όταν περνά με το αυτοκίνητο επάνω από σαμαράκια!

Η σχετική μελέτη είχε δημοσιευθεί παλαιότερα στην επιστημονική επιθεώρηση BJM.

«Μπορεί να ακούγεται παράξενο, ρωτώντας όμως τους ασθενείς εάν ο πόνος παρουσίαζε επιδείνωση όταν περνούσαν επάνω από σαμαράκια στο δρόμο για το νοσοκομείο, διευκολύνεται η διάγνωση», δηλώνει η Δρ Έλεν Άσνταουν από το Τμήμα Επιστημών Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μία εκ των συντακτών της μελέτης. Μάλιστα, σύμφωνα με την ερευνήτρια, «η μέθοδος αυτή αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματική με άλλες μεθόδους αξιολόγησης ασθενών που οι γιατροί υποπτεύονται ότι έχουν εκδηλώσει σκωληκοειδίτιδα».

Η ορθή διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας αποδεικνύεται συχνά πρόκληση για τους γιατρούς, με αποτέλεσμα να γίνονται κάθε χρόνο δεκάδες περιττές επεμβάσεις αλλά και δεκάδες περιστατικά να παραμένουν αδιάγνωστα, με κίνδυνο να εκδηλωθεί στη συνέχεια δηλητηρίαση του αίματος (σηψαιμία) ή και πρόωρος θάνατος.

Εάν ο ασθενής βιώνει οξύ πόνο (σαν σουβλιά) όταν το αυτοκίνητο περνά από σαμαράκι, τότε πιθανώς το πρόβλημα εντοπίζεται στη σκωληκοειδή απόφυση και ο γιατρός πρέπει να λάβει σοβαρά υπ' όψιν το ενδεχόμενο σκωληκοειδίτιδας. Παρόμοια επίδραση διαπιστώθηκε βέβαια σε μικρό αριθμό ασθενών με ρήξη κύστης στην ωοθήκη ή εκκολπωματίτιδα του παχέος εντέρου.

Στον επίλογο της μελέτης αναφέρεται πως οι ασθενείς θα πρέπει να ερωτώνται για τον πόνο που πιθανώς βίωσαν στο δρόμο προς το νοσοκομείο, εάν βέβαια υπήρχαν στη διαδρομή σαμαράκια, στο πλαίσιο της τυπικής πρώτης αξιολόγησης κατά την άφιξη στα Επείγοντα.

Βραβεία Ig Nobel Prizes

Απονέμονται για «επιτεύγματα που κάνουν τον κόσμο πρώτα να γελάσει και μετά να σκεφτεί». Πρόκειται για μια «παρωδία» των γνωστών Βραβείων Νόμπελ και οργανώνονται κάθε χρόνο από το περιοδικό Annals of Improbable Research. Χορηγός της τελετής απονομής είναι δύο κοινότητες του Ινστιτούτου Ράντκλιφ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Η εφευρετικότητα και η πρωτοτυπία είναι δύο από τις βασικές προϋποθέσεις για την απονομή ενός βραβείου Ig Nobel Prize, χωρίς βέβαια να λείπει η απαραίτητη επιστημονική μεθοδολογία και τεκμηρίωση. Δείτε εδώ τη λίστα με τους φετινούς νικητές.

Διαβάστε επίσης:

«Κρακ» στα δάχτυλα & αρθρίτιδα: Επιστημονικό πείραμα δίνει την οριστική απάντηση
Δείτε πού πονάει περισσότερο το τσίμπημα της μέλισσας!