ΥΓΕΙΑ

Ντελίριο: Το τεστ των 40 δευτερολέπτων

Ένα σύντομο τεστ μόλις δύο ερωτήσεων εντοπίζει με ακρίβεια τα σημάδια που υποδεικνύουν ντελίριο. Το τεστ χορηγείται σε λιγότερο από 40 δευτερόλεπτα, βοηθώντας έτσι τους γιατρούς να εξοικονομήσουν πολύτιμο χρόνο.

Ντελίριο: Το τεστ των 40 δευτερολέπτων

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Hospital Medicine αναφέρει πως το ντελίριο αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τους ηλικιωμένους ασθενείς, οι οποίοι συχνά εκδηλώνουν πνευματική σύγχυση κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την Ιατρική Εγκυκλοπαίδεια MedlinePlus, το ντελίριο (παραλήρημα) είναι μια αιφνίδια και έντονη κρίση σύγχυσης που οφείλεται σε ταχύτατες μεταβολές στην εγκεφαλική λειτουργία. Μπορεί να οφείλεται σε σωματικά ή σε ψυχικά αίτια. Το ντελίριο είναι στις περισσότερες περιπτώσεις προσωρινό και αναστρέψιμο.

Παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν στο παραλήρημα είναι αυτές που δεν επιτρέπουν στον εγκέφαλο να λάβει πολύτιμο οξυγόνο και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Η ακρίβεια του νέου τεστ αγγίζει το 93%, σύμφωνα με τη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε 201 άτομα, 42 εκ των οποίων είχαν κλινικά διαγνωσθεί με ντελίριο.

Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες σε ποια ημέρα της εβδομάδας βρισκόμαστε και επίσης τους ζήτησαν να πουν τους μήνες του έτους ανάποδα, από το Δεκέμβρη προς το Γενάρη.

Προέκυψαν μόλις έξι ψευδώς θετικά αποτελέσματα και στην περίπτωση αυτή οι γιατροί μπορούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω αξιολογήσεις ώστε να εξακριβωθεί η αιτία της κακής πνευματικής κατάστασης του ασθενούς.

Εκτενέστερες δοκιμές πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών ώστε να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του τεστ των 40 δευτερολέπτων.

Διαβάστε επίσης:

Τα συμπτώματα που δείχνουν... ντελίριο!
Στρες τεστ: Ποια είναι τα σημάδια του επικείμενου burnout
Πώς θα καταλάβετε ότι παθαίνετε νευρικό κλονισμό