ΥΓΕΙΑ

Υπερ-γονόρροια: Το ΣΜΝ που αντιστέκεται στη θεραπεία

Μαζικά κρούσματα γονόρροιας έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στα βόρεια της Αγγλίας, πυροδοτώντας έντονες ανησυχίες τόσο μεταξύ των πολιτών όσο και στους κύκλους των υγειονομικών Αρχών.

Υπερ-γονόρροια: Το ΣΜΝ που αντιστέκεται στη θεραπεία

Οι λοιμώξεις έχουν προκληθεί από ένα ανθεκτικό στέλεχος του βακτηρίου που προκαλεί τη γονόρροια (Neisseria gonorrhoeae), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη συμβατική θεραπεία.

Η γονόρροια είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήριο, το οποίο μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή άνευ προφύλαξης.

Για να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη, χορηγείται διπλή συνδυαστική θεραπεία με κεφτριαξόνη και αζιθρομυκίνη. Ωστόσο, τα μαζικά κρούσματα στη Βρετανία οφείλονται σε στέλεχος του βακτηρίου που αντιστέκεται στην αζιθρομυκίνη, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Αυτό που έχει ανησυχήσει τους ειδικούς είναι ότι αρκετά ακόμη άτομα είναι πιθανότατα φορείς του ανθεκτικού στελέχους χωρίς να το γνωρίζουν, δεδομένου ότι πολλές φορές η λοίμωξη από γονόρροια είναι ασυμπτωματική. Σε συνδυασμό με την τάση ορισμένων νέων να κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη, οι ανησυχίες εντείνονται ακόμη περισσότερο.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η λοίμωξη από γονόρροια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως ο χρόνιος πόνος και η υπογονιμότητα.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της λοίμωξης από γονόρροια

Στις γυναίκες:

- μεταβολές στη σύσταση των κολπικών υγρών

- αδικαιολόγητη κολπική αιμορραγία

- πόνος στο σεξ

- πόνος κατά την ούρηση

Στους άντρες:

- έκκριση υγρών από το πέος ή τον πρωκτό

- πόνος κατά την ούρηση

- πόνος στους όρχεις

Οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη για συστηματική χρήση προφυλακτικού και τακτικές εξετάσεις με στόχο την προστασία και την έγκαιρη αντιμετώπιση της γονόρροιας αλλά και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ: Υπολογίστε τους έμμεσους ερωτικούς σας συντρόφους
Πώς θα πεις στον ερωτικό σου σύντροφο ότι έχεις κολλήσει ΣΜΝ
Από ποια ΣΜΝ δεν σε προστατεύει το προφυλακτικό