ΥΓΕΙΑ

Αρρύθμιστη πίεση: Πού οφείλεται, ποιες είναι οι επιπτώσεις

 Οι ασθενείς των οποίων η υψηλή πίεση δεν ρυθμίζεται εύκολα διατρέχουν λόγω του ιστορικού τους πολλούς κινδύνους.

Αρρύθμιστη πίεση: Πού οφείλεται, ποιες είναι οι επιπτώσεις

Η αρτηριακή υπέρταση θεωρείται ανθεκτική όταν δεν μειώνεται λιγότερο από 140/90 mm Ηg, παρά τη χρήση της φαρμακευτικής αγωγής.

Τα αίτια της ανθεκτικής υπέρτασης είναι πολλά.

Τα πιο συχνά είναι:
-Ψευδοαντίσταση
-Υπέρταση «λευκής μπλούζας»
-Ψευδοϋπέρταση ηλικιωμένων λόγω αρτηριοσκλήρυνσης
-Ατελής συμμόρφωση στη θεραπεία
-Υπερβολική χρήση άλατος και μειωμένη κατανάλωση ινών
-Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ (>30 ml/ημέρα)
-Παχυσαρκία
-Χρόνια νεφρική νόσος
-Σακχαρώδης διαβήτης
-Μειωμένη σωματική άσκηση
-Κρίσεις άγχους- πανικού

Σε μικρό ποσοστό ασθενών με ανθεκτική υπέρταση υποκρύπτεται κάποια άλλη νόσος, όπως άπνοια ύπνου, στένωση νεφρικής αρτηρίας, υπέρταση κύησης κ.α.

Η αρρύθμιστη πίεση μπορεί να οδηγήσει σε :

Καρδιακό επεισόδιο
Η αυξημένη πίεση οδηγεί σε αύξηση της «σκλήρυνσης» των αρτηριών δηλαδή σε εξέλιξη της αρτηριοσκλήρυνσης που σχετίζεται με το έμφραγμα του μυοκαρδίου και την στεφανιαία νόσο.

Εγκεφαλικό επεισόδιο
Με τον ίδιο μηχανισμό όπως και στη καρδιά μπορεί να προσβληθούν οι αρτηρίες του εγκεφάλου.

Ανεύρυσμα
Το ανεύρυσμα είναι μια επείγουσα παθολογική κατάσταση όπου η αρτηρία αυξάνει σε μέγεθος και λεπτύνεται με αποτέλεσμα να εμφανίζει κίνδυνο να σπάσει. Μπορεί να αφορούν σε μικρές αρτηρίες (όπως στον εγκέφαλο) ή και μεγαλύτερες αρτηρίες (κοιλιακή ή θωρακική αορτή).

Καρδιακή ανεπάρκεια
Μια καρδιά που εξωθεί αίμα σε έναν οργανισμό με σκληρές αρτηρίες και υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης μπορεί προοδευτικά να οδηγήσει σε κακή λειτουργία αυτής.

Προβλήματα από τους νεφρούς
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει προοδευτικά σε βλάβες των αρτηριών των νεφρών και επιδείνωση της λειτουργίας τους.

Προβλήματα από τα μάτια
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει προοδευτικά σε βλάβες των αγγείων των ματιών που μπορεί να επιφέρουν διαταραχές της όρασης.

Μεταβολικό σύνδρομο
Είναι μια κλινική οντότητα που χαρακτηρίζεται από παχυσαρκία, υψηλές τιμές χοληστερίνης ή τριγλυκεριδίων, υπέρταση και διαταραχές στον μεταβολισμό του σακχάρου.

Νοητικά προβλήματα
Η αρτηριακή υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε ελαττωμένες νοητικές λειτουργίες.

Ο ιατρός οφείλει να διαγνώσει και να διορθώσει την ψευδοαντίσταση, να ωθήσει τον ασθενή στην αλλαγή του τρόπου ζωής, να αποκλείσει ή να θεραπεύσει υποκείμενα αίτια.

Εάν η αρτηριακή υπέρταση παραμείνει ανεξέλεγκτη περισσότερο από έξι μήνες, τότε πρέπει ο ασθενής να παραπέμπεται σε ειδικό αντιϋπερτασικό ιατρείο.