ΥΓΕΙΑ

Εξωτερική ωτίτιδα: Πότε μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή

Η εξωτερική ωτίτιδα είναι μια φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου που τις περισσότερες φορές προκαλείται από λοίμωξη με βακτήρια ή μύκητες.

Εξωτερική ωτίτιδα: Πότε μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή

Για τους ενήλικες, η εξωτερική ωτίτιδα είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία πόνου στο αυτί μετά τον πόνο της άρθρωσης της γνάθου.

Εξωτερική ωτίτιδα μπορεί να προκληθεί από μυκητιασική, ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη. Τα βακτήρια είναι το πιο συνηθισμένο αίτιο. Αυτού του είδους η λοίμωξη αναφέρεται συχνά και ως «αφτί του κολυμβητή», επειδή συχνά σχετίζεται με παρατεταμένη υγρασία στον ακουστικό πόρο.

Η εξωτερική ωτίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε εποχή του χρόνου όμως, το καλοκαίρι τα περιστατικά εμφανίζουν κατακόρυφη άνοδο.

Οι σοβαρότερες επιπλοκές της εξωτερικής ωτίτιδας είναι τα αποστήματα και οι επεκτάσεις της φλεγμονής σε γειτονικούς ιστούς και αντιμετωπίζονται με φάρμακα ή -σε ορισμένες περιπτώσεις- χειρουργικά.

Πρόκειται πάντως για σπάνιες επιπλοκές και αφορούν κυρίως ασθενείς που παραμελούν την αγωγή τους ή δεν κάνουν θεραπεία, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηλικιωμένους ή άτομα με ανοσοκαταστολή.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η εξωτερική ωτίτιδα μπορεί να πάρει μια επιθετική μορφή που ονομάζεται κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα.

Πρόκειται για μια επικίνδυνη μορφή της νόσου, στην οποία η φλεγμονή καταστρέφει γειτονικούς ιστούς, δέρμα, χόνδρους και οστά. Αντιμετωπίζεται πολύ δύσκολα και μπορεί να προκαλέσει σηψαιμία και θάνατο.

Διαβάστε επίσης:
Ωτίτιδα: Από τι προκαλείται και πώς θα την αντιμετωπίσετε
Ωτίτιδα και παιδί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε