ΥΓΕΙΑ

Ιγμορίτιδα: Ποια σοβαρή συνέπεια έχει όταν δεν θεραπεύεται

Η ιγμορίτιδα είναι η μόλυνση του βλεννογόνου σε ένα από τα ιγμόρεια, τις κοιλότητες στα κόκαλα γύρω από τη μύτη.

Ιγμορίτιδα: Ποια σοβαρή συνέπεια έχει όταν δεν θεραπεύεται

Διακρίνεται σε οξεία και χρόνια ιγμορίτιδα, που προκαλείται από μια σειρά καταστάσεων όπως κρυολογήματα, αλλεργίες, μυκητιασικές λοιμώξεις, πολύποδες, οδοντικά προβλήματα κ.α.

Ένα από τα συμπτώματα της χρόνιας ιγμορίτιδας είναι η ανεξήγητη κούραση.

Στο πλαίσιο μιας παλιότερης έρευνας που έγινε για τις επιπτώσεις της ιγμορίτιδας στον οργανισμό, ερευνητές από το Vanderbilt University Medical Center βρήκαν ότι μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια κόπωση.

Στην έρευνα συμμετείχαν 297 ασθενείς που έπασχαν από ανεξήγητη χρόνια κούραση και μετά από αναλυτικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν διαπιστώθηκε ότι είχαν 9 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από ιγμορίτιδα σε σύγκριση με αυτούς που ένιωθαν ξεκούραστοι.

Επίσης, οι ασθενείς, που είχαν έναν ανεξήγητο σωματικό πόνο (πονοκέφαλο και αίσθημα βάρους στο πρόσωπο), είχαν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν συμπτώματα ιγμορίτιδας σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν είχαν πόνο.

Η ιγμορίτιδα παρουσιάζει πολύ συχνά υποτροπές και είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες.

Όπως φάνηκε από την έρευνα, η ιγμορίτιδα μπορεί να είναι η αιτία χρόνιας κούρασης και διάχυτου σωματικού πόνου. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο οι ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης να εξετάζονται για ιγμορίτιδα.

Διαβάστε επίσης:
Ιγμορίτιδα: Γνωρίστε τα συμπτώματα και δείτε πώς θα την αντιμετωπίσετε
Θετικά αποτελέσματα μελέτης σε ασθενείς με Χρόνια Ιγμορίτιδα με Ρινικούς Πολύποδες