ΥΓΕΙΑ

Τα οφέλη του συχνού σεξ για τις γυναίκες

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα ανακάλυψαν ποιες είναι οι βιολογικές μεταβολές που παρατηρούνται στο γυναικείο σώμα χάρη στη συχνή σεξουαλική επαφή.

Τα οφέλη του συχνού σεξ για τις γυναίκες

Δύο μελέτες, οι οποίες δημοσιεύονται στις επιθεωρήσεις Fertility and Sterility και Physiology & Behavior παρουσιάζουν τι συμβαίνει στο γυναικείο σώμα όταν η γυναίκα κάνει σεξ καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου της.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν, όπως υποδεικνύει άλλωστε και η κοινή λογική, ότι μια γυναίκα πρέπει να κάνει όσο το δυνατόν πιο συχνά σεξ εάν θέλει να αυξήσει τις πιθανότητες να μείνει έγκυος. Οι νέες μελέτες όμως περιγράφουν επακριβώς το γιατί.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν σε 30 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι το σεξ καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου της γυναίκας –και όχι μόνο τις ημέρες της ωορρηξίας– οδηγούν σε σημαντικές μεταβολές που αυτομάτως αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης.

Συγκεκριμένα, στις γυναίκες που κάνουν συχνά σεξ παρατηρούνται μεγαλύτερες μεταβολές στα βοηθητικά κύτταρα Τ, τα οποία ελέγχουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και στις πρωτεΐνες που χρησιμοποιούν τα κύτταρα Τ ώστε να επικοινωνούν.

Οι γυναίκες που έκαναν πιο συχνά σεξ κατά την ωχρινική φάση του κύκλου (όταν το τοίχωμα της μήτρας γίνεται πιο παχύ ώστε να υποδεχτεί ένα ωάριο που πιθανώς θα γονιμοποιηθεί) είχαν στον οργανισμό τους αυξημένα επίπεδα βοηθητικών κυττάρων Τ τύπου 2, τα οποία προετοιμάζουν το σώμα της γυναίκας να δεχτεί το σπέρμα και να «φιλοξενήσει» το έμβρυο. Παράλληλα, οι γυναίκες αυτές είχαν στον οργανισμό τους υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων ανοσοσφαιρίνης G, τα οποία καταπολεμούν ασθένειες χωρίς να επιδρούν στη μήτρα.

Βάσει των ευρημάτων αυτών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σώμα μιας γυναίκας που κάνει συχνά σεξ μέσα στο μήνα, ανεξαρτήτως της φάσης του κύκλου στην οποία βρίσκεται, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις ασθένειες αλλά και να «υποδεχτεί» το σπέρμα και το έμβρυο εάν χρειαστεί. Οι μεταβολές αυτές δεν παρατηρήθηκαν σε γυναίκες που απείχαν από το σεξ.

Διαβάστε επίσης:

Συχνότητα ή ποιότητα ενός καλού σεξ; Γράφει ο Θάνος Ασκητής
Πώς ορίζουν οι γυναίκες το «καλό σεξ»
Ο νούμερο 1 λόγος που οι γυναίκες αρνούνται το σεξ