ΥΓΕΙΑ

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε την υπερβολική αποστείρωση

Αν έχετε την τάση να αποστειρώνετε τα πάντα, να απομακρύνετε δηλαδή πλήρως όλα τα μικροβιακά σπόρια από τα αντικείμενα και τις επιφάνειες του σπιτιού, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό.

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε την υπερβολική αποστείρωση

Πέραν του γεγονότος ότι η αποστείρωση είναι μια απόλυτη και όχι σχετική έννοια, δεν μπορεί δηλαδή κάτι να είναι μερικώς αποστειρωμένο, ο ανθρώπινος οργανισμός είναι γεμάτος μικρόβια και βακτήρια.

Η πλειοψηφία των μικροβίων που υπάρχουν πάνω μας δεν είναι λοιμογόνα και δεν προκαλούν κάποια σοβαρή λοίμωξη. Είναι αθώα βακτήρια που δεν μας κάνουν κακό.

Υπολογίζεται ότι το έντερό μας περιέχει τρισεκατομμύρια βακτήρια τα οποία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης, την υγεία του δέρματος και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας, η υπερβολή όμως μπορεί να αποβεί καταστροφική για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Η τακτική επαφή με τη βρωμιά και τα μικρόβια σας μαθαίνει να «αναγνωρίζετε» τα φιλικά μικρόβια αλλά και τα εχθρικά.

Οι ειδικοί προτρέπουν να μην χρησιμοποιείτε καθημερινά σαπούνια με αντιβακτηριδιακή δράση, εκτός από τις περιπτώσεις που είστε πάρα πολύ βρώμικοι. Ένα «μαλακό» σαπούνι με οργανικά συστατικά και χωρίς χημικά είναι υπεραρκετό.

Αν όμως κάνετε ντους κάθε μέρα «σκληρά» σαπούνια, απογυμνώνετε το σώμα σας από τα βακτήρια που σας κρατούν υγιείς.

Τα μόνα σημεία του σώματος που χρειάζονται καθημερινό πλύσιμο με σαπούνι είναι οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα. Για όλα τα άλλα σημεία, το ξέπλυμα με νερό είναι αρκετό.

Σε περιόδους έξαρσης της γρίπης και των ιώσεων, οι ειδικοί προτείνουν να πλένετε τακτικά τα χέρια σας με φυσικό σαπούνι και ζεστό νερό για περίπου 20 δευτερόλεπτα.

Διαβάστε επίσης:
Δείτε πόσα μικρόβια υπάρχουν στα χέρια αμέσως μετά το πλύσιμο (φωτογραφίες)
Αποστείρωση & απολύμανση: Ποιες είναι οι διαφορές