ΥΓΕΙΑ

Μελάνωμα άκρων: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Σίγουρα δεν ελέγχετε καθημερινά την επιδερμίδα στις παλάμες και τις πατούσες σας, θα πρέπει όμως να το κάνετε στο πλαίσιο της τακτικής αυτοεξέτασης που κάνετε στο σπίτι.

Μελάνωμα άκρων: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Λανγκόν της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι μια ορισμένη υποομάδα του πληθυσμού εμφανίζει συχνότερα χρωματικές αλλοιώσεις στα χέρια και στα πόδια και σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται μάλιστα για μελάνωμα άκρων, μια μορφή επιθετικού καρκίνου του δέρματος.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of the American Academy of Dermatology δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν σκουρόχρωμη επιδερμίδα έχουν 33% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τις αλλοιώσεις στις παλάμες ή τις πατούσες. Κάποια από τα περιστατικά αυτά, αν και λίγα, διαγιγνώσκονται ως μελάνωμα άκρων.

bigstock Person s Hand Examining Acne O 107230076

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 1.052 ασθενείς που επισκέφθηκαν δερματολογικές κλινικές στη Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι σε διάστημα 18 μηνών και διαπίστωσαν ότι ποσοστό 36% εξ αυτών είχαν εμφανίσει χρωματικές αλλοιώσεις είτε στις παλάμες είτε τις πατούσες τους.

Από τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα, ποσοστό 40% εμφάνιζε τις χρωματικές αλλοιώσεις στα άκρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ασθενών με ανοιχτόχρωμο δέρμα ήταν μικρότερο, συγκεκριμένα 30%.

«Δεν γνωρίζουμε γιατί οι ασθενείς με πιο σκούρο δέρμα εμφανίζουν συχνότερα αυτές τις αλλοιώσεις στα άκρα τους», δηλώνει στο Yahoo Health η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τζένιφερ Στάιν, συμπληρώνοντας πως είναι ένα ερώτημα που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω και να απαντηθεί.

Οι ερευνητές δεν κατέληξαν σε σαφή συμπεράσματα όσον αφορά το πόσο πιθανό είναι οι χρωματικές αλλοιώσεις να εξελιχθούν σε καρκίνο, ωστόσο η Δρ Στάιν επισημαίνει πως πιθανότατα οι περισσότερες αλλοιώσεις που εμφανίζονται στα χέρια και τα πόδια παραμένουν καλοήθεις.

Να σημειωθεί πως το μελάνωμα που εμφανίζεται στα άκρα είναι ο συνηθέστερος τύπος μελανώματος στον έγχρωμο πληθυσμό. Ο Μπομπ Μάρλει έχασε τη ζωή του από μελάνωμα που είχε αρχικά εμφανιστεί κάτω από το νύχι στο πόδι του. Η Στάιν εξηγεί πως, αν και ένα άτομο με σκούρο δέρμα διατρέχει γενικώς μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσει καρκίνο του δέρματος, χάρη στην προστασία που παρέχει η μελανίνη, όταν εμφανίζεται το μελάνωμα συνήθως διαγιγνώσκεται αργότερα και συνεπώς η πρόγνωση είναι χειρότερη για τον ασθενή.

Η Στάιν συνιστά την τακτική αυτοεξέταση του δέρματος σε όλο το σώμα και την άμεση επίσκεψη στο δερματολόγο σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο ανησυχητικό σημάδι.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος δέρματος: Μετρήστε τις ελιές στο χέρι σας για να δείτε αν κινδυνεύετε
Ποιο σημείο του σώματος είναι πιο ευαίσθητο στο μελάνωμα
Τεστ αυτοαξιολόγησης για ύποπτες ελιές στο δέρμα