ΥΓΕΙΑ

«Αποκαλύψτε το δέρμα σας»: Μια διαφορετική έκθεση φωτογραφίας για την ψωρίαση

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση και μια έκθεση φωτογραφίας για το ευαίσθητο θέμα της ψωρίασης εγκαινιάζεται σήμερα από το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση «ΚΑΛΥΨΩ». Η συνάντηση, όπως και τα εγκαίνια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν στον Πειραιά, στις 19:30, στη Δημοτική Πινακοθήκη (Κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου), Φίλωνος 29.

«Αποκαλύψτε το δέρμα σας»: Μια διαφορετική έκθεση φωτογραφίας για την ψωρίαση

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση του κοινού και η αποστιγματοποίηση της νόσου, καθώς πρόκειται για ένα νόσημα μη μεταδοτικό, σπάνια απειλητικό για τη ζωή. Επιφέρει, ωστόσο, τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση στους ασθενείς καθώς συχνά η λανθασμένη ή η ελλιπής ενημέρωση οδηγεί στην αυτοαπομόνωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της ψωρίασης με τους οποίους μπορούν οι πάσχοντες να ωφεληθούν και να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής τους.

Στην εκδήλωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη νόσο, τους σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης και θεραπείας και να υποβάλουν συγκεκριμένα ερωτήματα στους διακεκριμένους ειδικούς ομιλητές και εκπροσώπους και συνεργάτες του Σωματείου «ΚΑΛΥΨΩ».

Ακόμη, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απολαύσουν την πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας», στην οποία συμμετέχουν γνωστές προσωπικότητες, καθώς και ασθενείς με Ψωρίαση και Κνίδωση. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από τις 14 έως τις 20 Δεκεμβρίου 2015.

Η έκθεση φωτογραφίας αποτελεί μέρος της εκστρατείας «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας – Skin to live in», η οποία είναι πρωτοβουλία της Novartis Hellas. Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας και φέρει τη στήριξη του Σωματείου «Καλυψώ».

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Με αφορμή την έκθεση, ας δούμε τι λέει για το αυτοάνοσο αυτό νόσημα ο κ. Νικόλαος Γ. Καλογερόπουλος, MD Ειδικός Δερματολόγος Αφροδισιολόγος- Μέλος της Αμερικανικής & Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας (www.drkalogeropoulos.com / www.dermaestheticlinic.com)

«Η Ψωρίαση είναι μια συχνή χρόνια δερματική πάθηση που μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και σε καμία περίπτωση δεν είναι μεταδοτική.

Από την ψωρίαση στην κατάθλιψη και τον καρκίνο

Πρόκειται για μια χρόνια αυτοάνοση νόσο που χαρακτηρίζεται από παχιές και εκτεταμένες δερματικές βλάβες, οι οποίες ονομάζονται πλάκες και συνήθως προκαλούν κνησμό, αποφολίδωση και πόνο. Έως και 3% του παγκόσμιου πληθυσμού (περισσότεροι από 125 εκατομμύρια άνθρωποι) πάσχουν από ψωρίαση. Στην Ευρώπη, το ποσοστό υπολογίζεται σε περίπου 0,8% και αυτό σημαίνει ότι η ψωρίαση κατά πλάκας προσβάλλει περίπου 3,7 εκατομμύρια Ευρωπαίους, ενώ περίπου 2,4 εκατομμύρια άτομα θεωρούνται ότι έχουν μέτρια ως σοβαρή νόσο.

Η Ψωρίαση συσχετίζεται με σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής από σωματική και ψυχολογική άποψη. Αυτή η συνήθης νόσος που προκαλεί δυσφορία δεν είναι απλά ένα πρόβλημα εξωτερικής εμφάνισης –ακόμα και άνθρωποι με ήπια συμπτώματα επηρεάζονται καθημερινά. Τα άτομα που ζουν με τη συγκεκριμένη κατάσταση είναι πιθανότερο να πάσχουν από διάφορες καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα, όπως είναι η ψωριασική αρθρίτιδα, η καρδιακή νόσος, ο διαβήτης, η κατάθλιψη και ο καρκίνος (λέμφωμα).

Νέες στοχευμένες θεραπείες

Η Ψωρίαση συχνά χρειάζεται συστηματική θεραπεία για να διατηρηθεί μια ικανοποιητική κλινική ανταπόκριση, ενώ νέες στοχευμένες θεραπείες υπόσχονται περισσότερες θεραπευτικές επιλογές. Σήμερα υπάρχει σημαντική ανάγκη για νέες θεραπείες, οι οποίες επιτυγχάνουν καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα, καθώς υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση ανάμεσα στις θεραπείες και τη σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής και επίσης το 50% των ασθενών δεν είναι ικανοποιημένοι με τις υπάρχουσες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των βιολογικών θεραπειών.

Μέχρι σήμερα, όλες οι βιολογικές θεραπείες για την ψωρίαση, συμπεριλαμβανομένων των θεραπειών κατά του παράγοντα νέκρωσης των όγκων (αντι-TNF) και της ουστεκινουμάμπης, συστήνονταν ως συστηματικές θεραπείες δεύτερης γραμμής στην Ευρώπη, δηλαδή επί αποτυχίας, μη ανοχής ή αντένδειξης σε κλασσικές συστηματικές θεραπείες, όπως η κυκλοσπορίνη και η μεθοτρεξάτη. Η σεκουκινουμάμπη είναι ο πρώτος πλήρως ανθρώπινος βιολογικός παράγοντας που αναστέλλει την ιντερλευκίνη-17A (IL-17A) και εγκρίθηκε ως συστηματική θεραπεία πρώτης γραμμής για ασθενείς με μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

Στο πρόσφατο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) στην Κοπεγχάγη της Δανίας παρουσιάστηκαν και νέα δεδομένα τριών ετών από τη χρήση της σεκουκινουμάμπης στην ψωρίαση, που επιβεβαιώνουν τη μακροχρόνια αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του φαρμάκου.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των ασθενών που λαμβάνει σεκουκινουμάμπη διατηρούν καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα για έως και 3 έτη. Σύντομα αναμένεται και η δική μας κλινική εμπειρία με το νέο αυτό φάρμακο, που έχει εγκριθεί για τη ψωρίαση κατά πλάκας & τη ψωριασική αρθρίτιδα, κυκλοφορεί ήδη σε πάνω από 10 ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα αναμένεται στις αρχές του 2016.

psoriasi

Διαβάστε ακόμη:

«Αποκαλύψτε το Δέρμα σας»: Μία έκθεση φωτογραφίας για να αφήσουμε πίσω την ψωρίαση

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Καθαρό δέρμα για το σώμα και την ψυχή...