ΥΓΕΙΑ

Καντιντίαση: Τα 5 βασικά συμπτώματα

Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών, σε ποσοστό που αγγίζει το 75%, έχουν αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή τους την κολπική καντιντίαση, δηλαδή την υπερβολική ανάπτυξη στα γεννητικά όργανα ενός μύκητα του γένους κάντιντα.

Καντιντίαση: Τα 5 βασικά συμπτώματα

Σε φυσιολογικά επίπεδα, ο μύκητας Candida albicans (ωίδιο το λευκάζον) είναι εντελώς ακίνδυνος και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του κόλπου, της στοματικής κοιλότητας και του γαστρεντερικού. Ωστόσο, η υπερβολική ανάπτυξή του συνοδεύεται από ενοχλητικά συμπτώματα και, εάν δεν αντιμετωπιστεί, πιθανώς με σοβαρότερες επιπλοκές για την υγεία.

Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η επίσκεψη στο γιατρό για τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας κρίνεται επομένως απαραίτητη.

Δείτε ποια είναι τα 5 συμπτώματα που δείχνουν ότι ο μύκητας Candida albicans έχει αναπτυχθεί υπερβολικά στον οργανισμό σας.

1. Διαταραχές της διάθεσης

Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως πώς συνδέεται ο εγκέφαλος με το πεπτικό σύστημα, γνωρίζουν όμως ότι αν ένα σύστημα υπολειτουργεί –π.χ. το γαστρεντερικό, λόγω υπερβολικής ανάπτυξης παθογόνων βακτηρίων–, τότε μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η υπερβολική ανάπτυξη του μύκητα Candida albicans δεν αποκλείεται λοιπόν να συνδέεται με το αδικαιολόγητο άγχος, τις κρίσεις πανικού, την κατάθλιψη, τις εναλλαγές τις διάθεσης και την ευερεθιστότητα.

2. Χρόνια κόπωση

Το λεγόμενο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης χαρακτηρίζεται από την ακραία εξάντληση που δεν αντιμετωπίζεται με συμβατικές στρατηγικές, όπως η κατανάλωση καφέ και ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος. Κριτήριο για να αναγνωριστεί το σύνδρομο αποτελεί η κόπωση που επιμένει για έξι τουλάχιστον μήνες και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ο πόνος στις αρθρώσεις, η πνευματική σύγχυση, ο πονοκέφαλος κ.α. Σε άτομα στα οποία έχει διαπιστωθεί υπερβολική ανάπτυξη του μύκητα Candida, η χρόνια κόπωση αποτελεί σύνηθες σύμπτωμα.

3. Γαστρεντερικές ενοχλήσεις

Συμπτώματα όπως το φούσκωμα, τα αέρια, οι κοιλιακές κράμπες και η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα δείχνουν ότι υπάρχει δυσλειτουργία στο πεπτικό σύστημα. Μια πιθανή αιτία είναι η έλλειψη «καλών» βακτηρίων λόγω υπερβολικής ανάπτυξης του μύκητα Candida.

4. Συχνές ιγμορίτιδες

Ο μύκητας Candida μπορεί να προσβάλει και τα ιγμόρεια, πυροδοτώντας ενοχλήσεις όπως ο επίμονος πονόλαιμος, η ρινική συμφόρηση και άλλα συμπτώματα όμοια με αυτά της αλλεργίας.

5. Συχνές ουρολοιμώξεις

Η υπερβολική ανάπτυξη του μύκητα Candida στην πρωκτογεννητική οδό αυξάνει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης και άλλων κολπικών λοιμώξεων.

Πηγή: Yahoo Health

Διαβάστε επίσης:

Ανθεκτική υπέρταση: Τι φταίει και δεν ρυθμίζεται η πίεση
Τι πρέπει να πίνετε κάθε μέρα για να έχετε γερά οστά
Διαταραχές κύκλου: Πού οφείλονται, ποια είναι τα βασικά συμπτώματα