ΥΓΕΙΑ

22 σε ΜΕΘ και τρεις θάνατοι από την εποχική γρίπη - Επιθετικός εφέτος ο ιός

Άργησε αλλά εμφανίστηκε τελικά η εποχική γρίπη στην χώρα μας και μάλιστα με επιθετική μορφή, καθώς αυτή την στιγμή νοσηλεύονται  22 άτομα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, ενώ έχουν σημειωθεί και τρεις θάνατοι.

22 σε ΜΕΘ και τρεις θάνατοι από την εποχική γρίπη - Επιθετικός εφέτος ο ιός

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Από τους 3 θανάτους, ο ένας αφορούσε σε γυναίκα και μάλιστα νεαρή. Από την αρχή που ξέσπασε το κύμα της γρίπης (εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες), σε ΜΕΘ έχουν νοσηλευθεί 31 άτομα, ενώ σήμερα Τετάρτη νοσηλεύθηκαν σε Μονάδες πέντε νέα κρούσματα.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητή Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών Σωτήρη Τσιόδρα, ότι το 70% των ατόμων που νοσηλεύονται είναι κάτω των 60 ετών ενώ γενικότερα η γρίπη εφέτος και συγκεκριμένα ο ιός Α(Η1Ν1), χτυπά νέους ανθρώπους μεταξύ 35 και 55 ετών. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Τσιόδρας επαναλαμβάνει ότι είναι αναγκαίο να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, ενώ σημειωτέον, το εμβόλιο καλύπτει και το πανδημικό στέλεχος, το οποίο κυκλοφορεί εφέτος στην κοινότητα.

Αναλυτικά, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν καταγραφεί 31 σοβαρά κρούσματα γρίπης, αλλά σε όλα τα περιστατικά κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την τρέχουσα εβδομάδα καταγράφεται αυξημένη κίνηση σε σύγκριση με την προηγούμενη σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Από τις εργαστηριακές αναλύσεις των κλινικών δειγμάτων στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών προκύπτει ότι το κυρίαρχο στέλεχος μέχρι τώρα είναι το Α (Η1Ν1).

Τα δεδομένα από 9 ασθενείς με γρίπη και νοσηλεία σε ΜΕΘ, δείχνουν ότι η γρίπη μέχρι στιγμής «χτυπάει» άνδρες (οι εξι ασθενείς ήταν άνδρες και οι τρεις γυναίκες) και ότι το εύρος ηλικιών είναι από 35 έως 86 έτη. Και τα 9 κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α(Η1Ν1). Περίπου οι μισοί από τους νοσηλευόμενους με γρίπη σε Εντατική (55,6%) ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (με υποκείμενα νοσήματα) για την οποία συστήνεται εμβολιασμός.

Πάντως, η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί προς ώρας για το κρούσμα στην Λάρισα, το οποίο ξεφεύγει από το Η1Ν1 και είναι το στέλεχος (Η3Ν2 τύπου Α) και αφορά σε 59χρονο άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στο γενικό νοσοκομείο της πόλης.

Διαβάστε ακόμη:

Το πρώτο κρούσμα γρίπης Η3Ν2 για το 2016 στη Λάρισα