ΥΓΕΙΑ

Διατροφικές διαταραχές: Οι 5 σοβαρές επιπτώσεις τους στην υγεία

Υπολογίζεται ότι το 95% των ατόμων που πάσχουν από ανορεξία-βουλιμία είναι γυναίκες.

Διατροφικές διαταραχές: Οι 5 σοβαρές επιπτώσεις τους στην υγεία

Έρευνες έχου διαπιστώσει ότι το 65% των γυναικών ηλικίας από 25 έως 45 ετών έχουν κάποια μορφή διαταραγμένης διατροφής και προσπάθησαν να χάσουν βάρος με διάφορους τρόπους συμπεριλαμβανομένης της λήψης καθαρτικών, χαπιών αδυνατίσματος και πρόκληση εμετού.

Οι πέντε βασικές μακροπρόθεσμες παρενέργειες της ανορεξίας-βουλιμίας είναι:0

Καρδιοπάθεια

Ακόμα και μετά την ανάρρωση από μια διατροφική διαταραχή, οι γυναίκες μπορεί να υποφέρουν από καρδιακή νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια. Η καρδιά, όπως και οι άλλοι μύες, χρειάζεται πρωτεΐνες για να λειτουργήσει σωστά. Όταν καλείται να λειτουργήσει χωρίς την σωστή διατροφή, γίνεται πιο αδύναμη. Άνθρωποι που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές έχουν αποδυναμωμένη καρδιά και κινδυνεύουν να υποστούν καρδιακή προσβολή, ακόμη και σε νεαρή ηλικία.

Καταστροφή των νεφρών

Η συχνή πρόκληση εμετού ή η ανεπαρκής λήψη τροφής και υγρών μπορεί να προκαλέσει στο σώμα αφυδάτωση, υποβάλλοντας τα νεφρά σε επιπλέον εργασία για να διατηρήσουν φυσιολογικά επίπεδα του άλατος, του νερού και των βασικών μετάλλων στο αίμα. Το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση απορριμάτων που προκαλούν την αποδυνάμωσή τους.

bigstock Beautiful adult woman vomiting 87707498

Υπογονιμότητα

Το εξαιρετικά χαμηλό βάρος μπορεί να προκαλέσει αμηνόρροια και γενικά διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.

Απώλεια δοντιών και ουλίτιδα

Είναι μια από τις πιο συχνές παρενέργειες της βουλιμίας. Ο συχνός εμετός, που συνδέεται με την βουλιμία, προκαλεί την επαφή των οξέων του στομάχου με τα δόντια και τα ούλα, βλάπτοντας το σμάλτο των δοντιών.

Οστεοπόρωση

Οι γυναίκες που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, το 40% των γυναικών θα αναπτύξει την ασθένεια από την ηλικία των 50 ετών και αυτό χωρίς την επιβάρυνση του άγχους και μιας διατροφικής διαταραχής. Είναι απαραίτητη λοιπόν μια υγιεινή δίαιτα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D.

Διαβάστε επίσης:

Μήπως είστε βουλιμικό άτομο; Δείτε πώς θα απαλλαγείτε

Τα σημάδια που "δείχνουν" βουλιμική διατροφική διαταραχή