ΥΓΕΙΑ

Πρόωρη έναρξη εφηβείας: Με ποια πάθηση συνδέεται

Η πρόωρη ήβη είναι διαταραχή που εμφανίζεται στα κορίτσια όταν είναι 8 χρονών και στα στα αγόρια γύρω στα 9.

Πρόωρη έναρξη εφηβείας: Με ποια πάθηση συνδέεται

Η πρόωρη έναρξη της ήβης, μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, τα φυτοοιστρογόνα και χημικές ουσίες που περιέχονται σε κάποια τρόφιμα, τα γονίδια αλλά και ψυχοκοινωνικοί λόγοι.

Νέα έρευνα επιστημόνων συνδέει την πρόωρη έναρξη της έμμηνης ρύσης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης, που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2 στα μωρά.

Η πρόωρη έναρξη της ήβης συνδέεται επίσης με υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στην ενήλικη ζωή και άλλες ορμονικές διαταραχές που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη της κύησης.

bigstock Pregnant Happy Woman sitting o 81094841

Στη μελέτη συμμετείχαν 27.000 γυναίκες και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν η έμμηνος ρύση άρχιζε στην ηλικία των 11 ετών αντί των 14, οι γυναίκες είχαν 39% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη της κύησης.

Αυξημένος κίνδυνος, αν και χαμηλότερος, παρατηρήθηκε επίσης στις γυναίκες με έμμηνο ρύση στην ηλικία των 12 και 13 ετών.

Ο ερευνητής Liwei Chen, του Clemson University, δήλωσε ότι οι γιατροί θα πρέπει να ρωτούν τις γυναίκες πότε είχαν την πρώτη τους περίοδο, ώστε να μπορούν να υπολογίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης.

Ο έλεγχος του βάρους πριν την εγκυμοσύνη θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του διαβήτη της κύησης στις συγκεκριμένες γυναίκες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Diabetes Care.

Διαβάστε επίσης:

Η σχέση των αναψυκτικών με την πρώιμη ήβη

Ο διαβήτης κύησης είναι πιο συχνός όταν κυοφορείται αγόρι