ΥΓΕΙΑ

Η σχέση των αναψυκτικών με την πρώιμη ήβη

Τα κορίτσια που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αναψυκτικών με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι πιθανό να μπουν στην εφηβεία νωρίτερα σε σύγκριση με κορίτσια που δεν καταναλώνουν καθόλου αναψυκτικά, σύμφωνα με νέα έρευνα που εκπόνησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Η σχέση των αναψυκτικών με την πρώιμη ήβη

Από τα 5.600 σχεδόν κορίτσια ηλικίας 9 έως 14 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη, με τους ερευνητές να παρακολουθούν την πορεία της υγείας τους μεταξύ 1996 και 2001, όσα κατανάλωναν πάνω από 1,5 μερίδα αναψυκτικού την ημέρα είχαν την πρώτη τους έμμηνο ρύση 2,7 μήνες νωρίτερα σε σύγκριση με κορίτσια που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες αναψυκτικών.

Τα αποτελέσματα αυτά δε φάνηκε να επηρεάζονται από το Δείκτη Μάζας Σώματος, από την ποσότητα φαγητού που κατανάλωναν τα κορίτσια ή από τη φυσική τους κατάσταση, σημειώνουν οι ερευνητές.

«Η πρώτη περίοδος αποτελεί δείκτη για τον κίνδυνο κατάθλιψης στην εφηβεία και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την ενηλικίωση. Έτσι, τα ευρήματά μας έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη μελλοντική υγεία των γυναικών», δηλώνει η ερευνήτρια Jenny Carwile από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Η σχέση αναψυκτικών και πρώιμης ήβης δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή από τους ερευνητές, ωστόσο εκτιμούν ότι εξηγείται από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και την επίδραση του γλυκαντικού στον οργανισμό. Τα αναψυκτικά κατατάσσονται στη λίστα των τροφίμων με υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη κι έτσι επιφέρουν απότομη άνοδο στα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό. Αποτέλεσμα είναι να επηρεάζεται η απελευθέρωση των γυναικείων ορμονών –οιστρογόνα και προγεστερόνη– άρα επηρεάζεται και την έλευση της πρώτης περιόδου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα αναψυκτικά διαίτης και οι χυμοί χωρίς ζάχαρη δε φάνηκε να συσχετίζονται με την πρώιμη ήβη στα κορίτσια.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Human Reproduction.