ΥΓΕΙΑ

Οστεοαρθρίτιδα: Πότε χτυπάει «καμπανάκι» για καρδιαγγειακά

Η οστεοαρθρίτιδα, ακόμη και σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να αποτελεί προειδοποίηση για μελλοντική εκδήλωση κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος.

Οστεοαρθρίτιδα: Πότε χτυπάει «καμπανάκι» για καρδιαγγειακά

Τα παραπάνω στοιχεία βασίστηκαν σε μελέτη ομάδας επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κουόπιο στη Φινλανδία, οι οποίοι υπέβαλαν σε έρευνα περισσότερα από 7.000 άτομα, για μια χρονική περίοδο περίπου 30 ετών.

Στους μισούς από τους συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκαν ακτινογραφίες άκρας χειρός με την έναρξη της μελέτης. Από αυτούς οι τέσσερις στους δέκα εμφάνισαν σαφή συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας σε τουλάχιστον ένα δάκτυλο του χεριού, ενώ ένας στους οκτώ εμφάνιζε τη νόσο σε τουλάχιστον δύο ίδια δάκτυλα και των δύο χεριών. Επιπλέον, όσοι ήταν παχύσαρκοι ή υπερήλικες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από τη «νόσο των γερόντων».

Μέχρι το 1994, συνολικά 894 από τα άτομα της έρευνας απεβίωσαν. Αυτό που διαπιστώθηκε έπειτα από την προσεκτική εξέταση των δεδομένων, ήταν ότι οι άνδρες που είχαν εκδηλώσει οστεοαρθρίτιδα σε ένα τουλάχιστον από τα δάκτυλα των χεριών τους είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα.

bigstock Heart Beat Green 1858324

Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρδιακό νόσημα αν η οστεοαρθρίτιδα έπληττε τουλάχιστον δύο ίδια δάκτυλα και των δύο χεριών.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η κατανόηση των αιτιών που συνδέουν την εκδήλωση οστεοαρθρίτιδας με τα καρδιαγγειακά νοσήματα κατέστη αδύνατη, όπως και διαφορές ανάμεσα στις επιπτώσεις της νόσου στα δύο φύλα. Συνεπώς, τόνισαν, αυτό που απαιτείται είναι έρευνα σε μεγαλύτερο βάθος για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μετά από κάποια ηλικία ή αλλιώς η «ανδρική εμμηνόπαυση» αποτελούν επίσης πιθανό προάγγελο καρδιοπαθειών.

Διαβάστε επίσης:

Το λαχανικό που προστατεύει από τις καρδιοπάθειες

Προσοχή: 10 σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας