ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: O Άτλας για όλο τον Πλανήτη – Η θέση της Ελλάδας

Ανακοινώθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Διαβήτη στο Βανκούβερ του Καναδά, ο Άτλας που περιγράφει τη συχνότητα του Διαβήτη, σε κάθε περιοχή του πλανήτη. Τα μηνύματα είναι πολύ ανησυχητικά, διότι η νόσος φαίνεται να κατακλύζει τον κόσμο με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Διαβήτης: O Άτλας για όλο τον Πλανήτη – Η θέση της Ελλάδας

Συγκεντρωτικά, ο 1 στους 11 ανθρώπους έχει Διαβήτη, δηλαδή περίπου 415 εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη. Το πιο επικίνδυνο σημείο είναι ότι το 46,5% των ατόμων που έχουν Διαβήτη, δεν το γνωρίζουν και είναι εκτεθειμένα στις επιπλοκές, χωρίς θεραπεία.

Το κόστος αντιμετώπισης αυτής της επιδημίας ανέρχεται περίπου στο 12% του συνολικού κόστους της υγείας, σε όλα τα κράτη. Για την αντιμετώπιση του Διαβήτη υπολογίζεται ότι χρειάζονται 673 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του Διαβήτη είναι ραγδαίος. Το 2040, δηλαδή σε 25 χρόνια, ο πληθυσμός που θα πάσχει από Διαβήτη αναμένεται να διπλασιαστεί. Η αναλογία ανάμεσα στα άτομα θα αντιστοιχεί σε συχνότητα 1 στους 10.

Μεγάλη αύξηση εμφανίζει και ο Διαβήτης Κύησης, καθώς η 1 στις 7 εγκυμοσύνες περιπλέκονται με αυξημένες τιμές σακχάρου. Ο Διαβήτης Κύησης προδιαθέτει με την σειρά του για την μελλοντική ανάπτυξη του Διαβήτη τύπου 2, τόσο στη μητέρα, όσο και στο παιδί.

Ο Διαβήτης Τύπου 1 εμφανίζει επίσης αύξηση με ρυθμό περίπου 3-5% κάθε χρόνο. Υπολογίζεται ότι 542.000 παιδιά αυτή τη στιγμή πάσχουν από Διαβήτη Τύπου 1.

bigstock Diabetes Medical Concept on R 114130940

Ο Διαβήτης εμφανίζεται σε μεγάλα ποσοστά σε περιοχές που έχουν χαμηλά ή μέτρια κατά κεφαλήν εισοδήματα. Η ανάπτυξη του Δυτικού τρόπου ζωής, σε συνδυασμό με την μείωση της φυσικής δραστηριότητας είναι η κύρια αιτία εξάπλωσης της νόσου.

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά Διαβήτη είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αν και ο ρυθμός εμφάνισης του Διαβήτη, σε αυτή τη χώρα φαίνεται να μειώνεται. Ακολουθούν η Σιγκαπούρη και στη συνέχεια η Μάλτα, Πορτογαλία και η Κύπρος. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται οι Αραβικές χώρες όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και το Κουβείτ.

Τα μικρότερα ποσοστά Διαβήτη εμφανίζονται στη Λιθουανία, Εσθονία και Ιρλανδία και ακολουθούν η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, η Αγγλία και η Αυστραλία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της λίστας με ποσοστό περίπου 7% του πληθυσμού να έχουν αυτή την στιγμή Διαβήτη.

Το άρθρο γράφτηκε από τον Ρηγόπουλο Δημήτριο, Παθολόγο-Διαβητολόγο, www.rigopoulosdimitrios.gr

Διαβάστε επίσης:

Ανδρική αυτοϊκανοποίηση: Νέα έρευνα αποκαλύπτει πόσο συχνή είναι

Εγκεφαλικό: Ποιος είναι ο παράγοντας που διπλασιάζει τον κίνδυνο

Οι 10 κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές