ΥΓΕΙΑ

Επτά λόγοι που καθυστερεί η περίοδος, πλην της εγκυμοσύνης

Αν δεν προσπαθείτε να κάνετε παιδί, η τακτική περίοδος αποτελεί δείκτη υγείας. Αν όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και η περίοδός σας καθυστερεί, είναι χρήσιμο να αναζητήσετε τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Επτά λόγοι που καθυστερεί η περίοδος, πλην της εγκυμοσύνης

Επτά πιθανοί λόγοι είναι οι εξής:

Σημαντική απώλεια βάρους ή υπερβολική άσκηση

Αν ο ΔΜΣ βρίσκεται κάτω από 18,5 σημαίνει ότι είστε λιποβαρής και μπορεί να χάνετε περιόδους. Επίσης, σοβαρές καταστάσεις όπως η ανορεξία και η βουλιμία μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση. Η φύση έχει προνοήσει ώστε να αποτραπεί μία εγκυμοσύνη σε ακραίες καταστάσεις, όπως το έντονο στρες, εμποδίζοντας την ωορρηξία.

Υποθαλαμική αμηνόρροια

H υποθαλαμική αμηνόρροια εμφανίζεται σε νεαρές ασθενείς με φυσιολογικά γεννητικά όργανα, και υποθάλαμο υποφυσιακό σύστημα, αθλήτριες, χορεύτριες και γυναίκες με έντονο στρες. Οι διαταραχές του υποθαλάμου και των υποφυσικών ορμονών είναι ποικίλες, αλλά το χαρακτηριστικό είναι η υψηλή κορτιζόλη.
Η υποθαλαμική αμηνόρροια μπορεί να προκληθεί από ένα σοκ, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Προβλήματα του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει το μεταβολισμό και αλληλεπιδρά με τα άλλα συστήματα του σώματος προκειμένου να υπάρχει ομαλή λειτουργία. Ο υπερθυρεοειδισμός όπως και ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην περίοδο.

bigstock Woman With Acute Abdominal Pai 60726128

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι ωοθήκες δεν παράγουν όλες τις ορμόνες που χρειάζεται ένα ωοθυλάκιο για να ωριμάσει. Αρχίζουν περίπου 20 να μεγαλώνουν και να συσσωρεύουν υγρό, αλλά κανένα δεν μεγαλώνει αρκετά.
Έτσι κάποια απ’ αυτά μπορούν να παραμείνουν στις ωοθήκες ως κύστες, αφού κανένα ωοθυλάκιο δεν ωριμάζει, δεν έχουμε ωορρηξία, άρα δεν έχουμε τη δεύτερη φάση του κύκλου με την παραγωγή προγεστερόνης. Χωρίς προγεστερόνη, η περίοδος είναι ασταθής ή απούσα.
Επίσης οι κύστες που παραμένουν, παράγουν ανδρικές ορμόνες που παρεμβαίνουν στην επόμενη ωορρηξία, εμποδίζοντάς την.

Χρόνιες ασθένειες

Κάθε χρόνια νόσος που μένει αδιάγνωστη και χωρίς θεραπεία προκαλεί στρες στον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες περιόδους.

Αντισύλληψη

Κάποια από προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση της εμμηνορρυσίας. Αυτά είναι τα αντισυλληπτικά χάπια ή το σπιράλ. Η περίοδός σας μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρόνο για να επανέλθει, αλλά το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα συμβεί χωρίς πρόβλημα σε λίγους μήνες.

Πρόωρη εμμηνόπαυση

Όταν οι γυναίκες κάτω των 40 ετών έχουν ορμονικά προβλήματα, μπορεί να περνάνε πρόωρη εμμηνόπαυση, γνωστή και ως πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Εκτός από την απουσία περιόδους, οι γυναίκες ταλαιπωρούνται από εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και κολπική ξηρότητα.

Διαβάστε επίσης:

Τα συμπτώματα των γυναικολογικών καρκίνων (γράφημα)

Κύστεις στις ωοθήκες: Πόσο επικίνδυνες είναι;

Υστερεκτομή: Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας;