ΥΓΕΙΑ

Αναψυκτικά στην εγκυμοσύνη: Ο κίνδυνος για το παιδί

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος κατά την οποία η γυναίκα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική με τη διατροφή της.

Αναψυκτικά στην εγκυμοσύνη: Ο κίνδυνος για το παιδί

Έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση αναψυκτικών (ανθρακούχων ποτών) με αίσθημα αφυδάτωσης στην έγκυο, λόγω των πολλών χημικών που περιέχουν.

Η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών μπλοκάρει επίσης την απορρόφηση του ασβεστίου, προκαλεί αίσθηση φουσκώματος και «φορτώνει» την έγκυο με πολλές θερμίδες.

bigstock Close up of pregnant woman wit 98107079

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας οι γυναίκες που καταναλώνουν αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά, αυξάνουν τις πιθανότητες τα μωρά τους να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού JAMA Pediatrics και ανέλυσε 3.033 ζεύγη μητέρων – μωρών, προκειμένου να εξετάσει τη σχέση της κατανάλωσης ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά στην εγκυμοσύνη και της επίδρασης στο Δείκτη Μάζας Σώματος των νεογνών κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι το 29,5% των μητέρων ανέφερε κατανάλωση ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά κατά την εγκυμοσύνη, ενώ το 5,1% των γυναικών ανέφεραν κατανάλωση σε καθημερινή βάση.

Η μέση ηλικία των εγκύων ήταν 32,4 χρόνια και το 5,1% των μωρών ήταν υπέρβαρα.

Σύμφωνα με μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα, στον Καναδά, τα αποτελέσματα παρέχουν τις πρώτες ενδείξεις ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών στην εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλέον κιλών στα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού.

Διαβάστε επίσης:

Κιλά εγκυμοσύνης: Πότε θέτουν το παιδί σε κίνδυνο για παιδική παχυσαρκία

Γυναικεία γονιμότητα: Απλές συμβουλές για να την ενισχύσετε

Εγκυμοσύνη και αναιμία: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση