ΥΓΕΙΑ

Ενδομητρίωση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ιστός όμοιος με αυτός που επενδύει το εσωτερικό της μήτρας αναπτύσσεται και σε άλλα μέρη της πυέλου.

Ενδομητρίωση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Οι ιστοί αυτοί μεγαλώνουν και αιμορραγούν σε κάθε εμμηνορρυσιακό κύκλο, σαν να ήταν στη μήτρα.

Σε αντίθεση όμως με την έμμηνο ρύση, το αίμα αυτό δεν μπορεί να φύγει από τον οργανισμό και η συσσώρευσή του μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και πόνους στην πύελο και την πλάτη και να καταστήσει επώδυνη την ούρηση.

Πολύ συχνά επίσης, η νόσος αποτελεί αιτία υπογονιμότητας.

Έρευνα Σουηδών επιστημόνων έδειξε ότι οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

bigstock Pain In The Female Stomach 83595965

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Στοκχόλμης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πάσχουσες από ενδομητρίωση είχαν περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο των ωοθηκών, 35% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ενδοκρινικών όγκων, 25% αυξημένο ενδεχόμενο εκδήλωσης μη-Hodgkin λεμφωμάτων και 20% μεγαλύτερη επιρρέπεια στην εμφάνιση εγκεφαλικών όγκων.

Ωστόσο, αποκάλυψαν ότι ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ήταν μικρότερος κατά περίπου 35%.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι παρότι ο κίνδυνος είναι στατιστικά αυξημένος θα πρέπει να επισημανθεί ότι πρόκειται για πιο σπάνιες μορφές καρκίνου και κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να προκαλούν μεγάλη ανησυχία στις γυναίκες.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία συστήνεται να αντιμετωπίζονται κριτικά και να αξιοποιούνται κατά τρόπο τέτοιο ώστε να εντοπιστούν τα βαθύτερα αίτια που χαρακτηρίζουν τη μεταξύ τους σχέση.

Διαβάστε επίσης:

Τα συμπτώματα των γυναικολογικών καρκίνων (γράφημα)

Ποιος είναι ο πιο «ύπουλος» γυναικολογικός καρκίνος

Οι 6 «μεταδοτικοί» τύποι καρκίνου