ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Ημικρανία: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Ημικρανία: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται
Ο πόνος που προκαλεί η ημικρανία περιγράφεται συνήθως ως έντονος, παλλόμενος πόνος στη μία πλευρά του κεφαλιού. Στην πραγματικότητα, είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Η διάγνωση της ημικρανίας βασίζεται στην ένταση του πόνου, στον αριθμό των κρίσεων (τουλάχιστον 5, διάρκειας 4-72 ωρών χωρίς λήψη φαρμάκων), καθώς και σε επιπρόσθετα συμπτώματα όπως η ναυτία και η τάση προς έμετο και η ευαισθησία στο φως και το δυνατό ήχο. Η ημικρανία εμφανίζεται τρεις φορές
Ο πόνος που προκαλεί η ημικρανία περιγράφεται συνήθως ως έντονος, παλλόμενος πόνος στη μία πλευρά του κεφαλιού. Στην πραγματικότητα, είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Η διάγνωση της ημικρανίας βασίζεται στην ένταση του πόνου, στον αριθμό των κρίσεων (τουλάχιστον 5, διάρκειας 4-72 ωρών χωρίς λήψη φαρμάκων), καθώς και σε επιπρόσθετα συμπτώματα όπως η ναυτία και η τάση προς έμετο και η ευαισθησία στο φως και το δυνατό ήχο. Η ημικρανία εμφανίζεται τρεις φορές συχνότερα στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες και επηρεάζει περισσότερο από το 10% του πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα. Περίπου το 1/3 των ατόμων που πάσχουν από ημικρανίες μπορεί να προβλέψει μια επερχόμενη κρίση λόγω των προειδοποιητικών οπτικών και ηχητικών σημάτων που λαμβάνει (λάμψεις, διακεκομμένες γραμμές, προσωρινή απώλεια όρασης κ.α.)

 

Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις ημικρανίας οφείλονται σε ποικίλους παράγοντες, όπως το άγχος, το στρες, οι ορμονικές αλλαγές, το δυνατό φως, η έλλειψη φαγητού ή ύπνου και οι διατροφικές συνήθειες. Στις γυναίκες, η ημικρανία πολλές φορές σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές κατά τον έμμηνο κύκλο. Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ημικρανία συνδέεται άμεσα με τη διαστολή και τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων στο κεφάλι. Ωστόσο, οι ερευνητές πλέον υποστηρίζουν πως η ημικρανία οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.

 

Δεν υπάρχει απόλυτη θεραπεία για την ημικρανία, καθώς η παθοφυσιολογία της αποτελεί ακόμη αντικείμενο έρευνας σε εξέλιξη. Υπάρχουν δύο μέθοδοι αντιμετώπισης με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής: είτε πρόληψη των κρίσεων είτε καταστολή των συμπτωμάτων. Η πρόληψη περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων και τις αλλαγές συμπεριφοράς. Τα φάρμακα που ενδείκνυνται για την επιληψία, την κατάθλιψη και την υψηλή πίεση έχουν αποδειχθεί ευεργετικά για την καταπολέμηση της ημικρανίας. Για παράδειγμα, η τοξίνη αλλαντίασης τύπου Α προλαμβάνει τη χρόνια ημικρανία. Παράλληλα, οι στρατηγικές διαχείρισης του στρες, όπως η σωματική άσκηση, οι τεχνικές χαλάρωσης και οι μηχανισμοί βιολογικής ανατροφοδότησης, καθώς και άλλες θεραπευτικές μέθοδοι για την καταπολέμηση της δυσφορίας μπορούν να μειώσουν τις κρίσεις ημικρανίας τόσο σε αριθμό όσο και σε ένταση. Είναι θεμιτό να καταρτίζεται μια λίστα με τους παράγοντες που πυροδοτούν τις κρίσεις έτσι ώστε να γίνονται οι απαραίτητες τροποποιήσεις στις συνήθειες της καθημερινότητας (διατροφή, φαρμακευτική αγωγή, ύπνος κ.λπ.). Η θεραπεία με ορμόνες μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που πάσχουν από ημικρανίες λόγω έμμηνου κύκλου. Τέλος, ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους ενδείκνυται στην περίπτωση υπέρβαρων ασθενών με χρόνια ημικρανία.